Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο επαναγοράς προβληματικών ομολόγων από EFSF

Η ευρωζώνη μελετά σχέδιο που θα δώσει την δυνατότητα στο EFSF να επαναγοράζει ομόλογα των κρατών – μελών που βρίσκονται σε κρίση, σύμφωνα πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σχέδιο επαναγοράς προβληματικών ομολόγων από EFSF
Η ευρωζώνη μελετά σχέδιο που θα δώσει την δυνατότητα στο European Financial Stability Facility (EFSF) να επαναγοράζει ομόλογα των κρατών – μελών που βρίσκονται σε κρίση, στο πλαίσιο της ευρύτερης επιχείρησης αναχαίτισης της κρίσης χρεών, σύμφωνα πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το EFSF είναι το ειδικό «εργαλείο» που συνέστησε η ευρωζώνη για να βοηθήσει την εκτόνωση της κρίσης. Εχει την δυνατότητα να δανείζεται κεφάλαια με κρατικές εγγυήσεις και να δανείζει σε χώρες της ευρωζώνης οι οποίες έχουν αποκοπεί από την χρηματοδότηση της αγοράς.

Τώρα, η ευρωζώνη μελετά σχέδιο αύξησης των πιστωτικών ορίων του EFSF, από τα 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σε μέγεθος πιο κοντινό με τα 440 δισ. ευρώ που είναι το ανώτατο «πλαφόν» του ταμείου.

Μελετά επίσης διεύρυνση των τρόπων χρήσης των κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, υπό συζήτηση βρίσκεται πρόταση να μπορεί το EFSF να αγοράζει ομόλογα μιας προβληματικής χώρας στην δευτερογενή αγορά, ώστε να βοηθηθεί η σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων μιας χώρας.

Η πηγή του πρακτορείου αναφέρει ότι οι ενδεχόμενες επαναγορές δεν θα είναι αυτόνομες, αλλά «θα παρέχονται σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως δάνειο ή επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην δανειοδοτούμενη χώρα, για παράδειγμα.»

Τεχνικά, αυτό σημαίνει ότι το EFSF θα επαναγοράζει τα ομόλογα και στην συνέχεια θα τα ανταλλάσει με νέες εκδόσεις, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.

Η πρόταση αυτή συζητείται ξεχωριστά από πρόταση που αφορά στο να επιτρέπεται στο EFSF να αγοράζει ομόλογα προβληματικών χωρών στην δευτερογενή αγορά, όπως κάνει σήμερα η ΕΚΤ.

Οι αντιδράσεις σε αυτή την πρόταση, προέρχονται κυρίως από τις ανησυχίες για τις πιθανές ζημιές που θα σημαίνει για τις τράπεζες της ευρωζώνης οι οποίες έχουν επενδύσει πολύ σε ελληνικά ή ιρλανδικά, για παράδειγμα, ομόλογα, και θα χάσουν κεφάλαια όταν πωλήσουν αυτά τα ενεργητικά φθηνότερα μέσω επαναγορών σε τρέχουσες τιμές στην αγορά, καταλήγει το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v