Ρουμπινί: Απειλή για παγκόσμια ανάπτυξη η Ευρώπη

Η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά τα ρίσκα αντισταθμίζονται από την ανάπτυξη των αναδυόμενων, τονίζει σε ομιλία του στο Νταβός ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Ρουμπινί: Απειλή για παγκόσμια ανάπτυξη η Ευρώπη
Η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη αποτελεί τεράστια απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά τα ρίσκα αντισταθμίζονται από την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, τονίζει σε ομιλία του στο Νταβός ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο κ. Ρουμπινί, γνωστός και ως Dr Doom, παρομοίασε την παγκόσμια οικονομία με ποτήρι, το οποίο στην παρούσα φάση μπορεί κανείς να δει είτε ως μισοάδειο, είτε ως μισογεμάτο.

Τα προβλήματα της ευρωζώνης, η ανεργία στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για τη χρηματοδότηση των πολιτειών και των δήμων στις ΗΠΑ συνηγορούν στην αντιμετώπιση του "ποτηριού" ως "μισοάδειο".

Η άποψη του "μισογεμάτου ποτηριού" στηρίζεται από την επιτάχυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές όπως Κίνα και Ινδία, καθώς και από το γεγονός ότι το ρίσκο διπλής ύφεσης έχει εξασθενήσει.

Για την ευρωζώνη, ο κ. Ρουμπινί παραδέχτηκε ότι οι αγορές εμφανίζονται πιο αισιόδοξες τις τελευταίες εβδομάδες για την επίτευξη συνολικής λύσης στο πρόβλημα, προειδοποιώντας όμως ότι "τα θεμελιώδη προβλήματα της ευρωζώνης παραμένουν άλυτα".

Η Ελλάδα, παρά το πακέτο των 110 δισ. ευρώ, θα δει το δημόσιο χρέος της να ξεπερνά σε ποσοστό το 150% του ΑΕΠ στην επόμενη τριετία, ακόμη και εάν τηρήσει κατά γράμμα τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v