Άνεμος συγκρατημένης αισιοδοξίας στο Νταβός

Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την πορεία της οικονομίας επιδεικνύουν οι διοργανωτές αλλά και οι συμμετέχοντες στο φετινό Νταβός, σύμφωνα με την PwC. Εντυπωσιακή η εκπροσώπηση των αναδυόμενων αγορών.

Άνεμος συγκρατημένης αισιοδοξίας στο Νταβός
Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας επιδεικνύουν οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντας στο Νταβός, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου, κ. Klaus Schwab, αλλά και με βάση το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει δημοσκόπηση της PricewaterhouseCoopers.

Στο τετραήμερο φόρουμ που ξεκίνησε σήμερα (Τετάρτη) στην ελβετική πόλη των Άλπεων συμμετέχουν 35 εθνικοί ηγέτες, εκ των οποίων οι Πρόεδροι Γαλλίας και Ρωσίας, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος, και περισσότεροι από 1.400 επικεφαλής επιχειρήσεων, όπως οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Barclays, της Nestle και της Mitsubishi.

Τα μέτρα ασφαλείας για το μεγαλύτερο γεγονός επιχειρηματικής και πολιτικής δικτύωσης είναι ασφυκτικά. Ο εναέριος χώρος στο Νταβός έχει κλείσει, ενώ 4.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος των τραπεζιτών είναι να αποδείξουν ότι ο κλάδος τους έχει αναδυθεί επιτυχώς από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και των πολιτικών να ξεδιαλύνουν τις όποιες ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν για την κρίση της ευρωζώνης.

«Θέλουμε να υπάρξει αρκετή έμπνευση στο φετινό συνέδριο, γιατί, ας το παραδεχτούμε, παρουσιάζονται τόσο πολλές ευκαιρίες με τις νέες κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Schwab στο Reuters αναφερόμενος στην αυξανόμενη ισχύ των αναδυόμενων οικονομιών. «Ζούμε στην εποχή μετά την ψηφιοποίηση, μετά την παγκοσμιοποίηση και πιθανότατα μετά την κρίση», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ποτέ δεν είχαμε τόσο πολλούς εκπροσώπους από τις αναδυόμενες αγορές… έχουν όλοι μαζευτεί εδώ σε πλήρη ισχύ».

Δημοσκόπηση της PricewaterhouseCoopers, που παρουσιάστηκε στο Νταβός, καταλήγει στο ότι σε ποσοστό 48% οι CEOs που συμμετείχαν δηλώνουν «πολύ βέβαιοι» για επικείμενη αύξηση των εσόδων των εταιριών τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ποσοστό αρκετά κοντά στο 50% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2008, προ της χρηματοοικονομικής κρίσης, και αυξημένο κατά 31% από την αντίστοιχη δημοσκόπηση του προηγούμενου χρόνου.

Οι αναδυόμενες αγορές αντιστοιχούν πλέον στο 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Ενδεχόμενη επιβράδυνση σε αυτές τις οικονομίες «θα αποτελούσε σημαντικό χτύπημα στην παγκόσμια ανάκαμψη», αναφέρει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο World Economic Outlook.

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης, πάντως, εξακολουθεί να αποτελεί απειλή, όχι μόνο για τους αξιωματούχους αλλά και για τον επιχειρηματικό κόσμο.
 
«Είναι μία αβεβαιότητα που υπάρχει και η οποία ενδεχομένως να καταστείλει τις προσπάθειες ανάκαμψης», παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της PwC, κ. Dennis Nally.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v