Σε αναβρασμό ο αραβικός κόσμος (update)

Η ανατροπή του Προέδρου Μπεν Άλι στην Τυνησία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι μεταβαίνει στην Αίγυπτο για να ηγηθεί της ανατροπής του καθεστώτος. Χιλιάδες διαδηλωτές και στην Υεμένη.

Σε αναβρασμό ο αραβικός κόσμος (update)
Οι εξελίξεις στην Τυνησία και η ανατροπή του Προέδρου Μπεν Άλι άνοιξαν τελικά τον ασκό του Αιόλου καθώς συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις τόσο στην Αίγυπτο όσο πλέον και στην Υεμένη, ενώ αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να επηρεαστούν επίσης τη Συρία και τη Λιβύη.

Στις πιο πρόσφατες εξελίξεις, η κυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ έχει πρακτικώς αποκλείσει την Αίγυπτο, χιλιάδες αστυνομικούς σε καίρια σημεία στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις της χώρας. Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν ελαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και πυροσβεστικές αντλίες για να θέσουν υπό ελεγχο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατακλύζουν επί τέταρτη μέρα τους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ακόμη και ο Νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, φέρεται να δέχθηκε επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις στις διαδηλώσεις, ενώ η κυβέρνηση έχει κόψει το ίντερνετ και σε ορισμένες περιοχές και τις τηλεπικοινωνίες, όπως επιβεβαίωσε η βρετανική Vodafone.



Χιλιάδες διαδηλωτές στην Υεμένη

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες Πέμπτη στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σανάα, διαδηλώνοντας κατά του Προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ και απαιτώντας την παραίτησή του. Στα συνθήματά τους περιλαμβάνονταν επίσης αιτήματα για θέσεις εργασίας και κατά της διαφθοράς. Πρόκειται για τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, που κυβερνάται επί 30 συναπτά έτη από τον Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα ώστε να παραμείνει στην εξουσία για μία ακόμη δεκαετία.

Οι μισοί από τα 23 εκατομμύρια κατοίκους ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και το ένα τρίτο υποφέρει από χρόνια πείνα. Οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον Πρόεδρο Σάλεμ πρόσφατα να υποσχεθεί αυξήσεις σε μισθούς αλλά σε ορισμένους εργαζομένους, όπως… οι στρατιωτικοί.

Κλειστό το Internet στην Αίγυπτο - Οδομαχίες και στο Σουέζ

Έκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο. Στους δρόμους του Σουέζ τις πρώτες πρωινές ώρες καταγράφηκαν μάχες μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η  κυβέρνηση έκλεισε το Internet σε όλη τη χώρα γιατί οι διαδηλωτές οργανώνονται μέσω του Facebook και του Twitter. Η προγραμματισμένη για την Παρασκευή διαδήλωση στο Κάιρο προκαλεί μέγιστη ανησυχία, καθώς η στάση των Αρχών κατά εκτιμήσεις θα είναι βίαιη.

Η άφιξη του αντιφρονούντα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στο Κάιρο σηματοδοτεί την αλλαγή. Ο Ελ Μπαραντέι δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος επισημαίνεται ότι ήταν από τους ισχυρότερους ηγέτες του αραβικού κόσμου. Σήμερα Παρασκευή, μετά την προσευχή, αναμένονται νέες διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή μάλιστα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το βασικό κίνημα της αντιπολίτευσης, η οποία μέχρι πρότινος δεν είχε λάβει επίσημη θέση.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε ότι θα λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά των διαδηλωτών, ενώ οι χθεσινές διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από τον θάνατο ενός ακόμη διαδηλωτή από την αστυνομία, ανεβάζοντας τον τραγικό υπολογισμό στους επτά νεκρούς.

Επανάσταση μέσω του Facebook

Τα μεσάνυχτα μπλοκαρίστηκε η πρόσβαση στο Internet σε όλη τη χώρα, ενώ οι ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων μεταδίδουν ότι υπάρχουν προβλήματα και στην επικοινωνία μεταξύ κινητών τηλεφώνων. Οι διαδηλωτές οργανώνονται μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ενημερώνοντας τα τζαμιά και τις εκκλησίες στις οποίες μπορούν να συγκεντρωθούν.

Ενδεικτικά αναφέρται ότι η προαναγγελία της σημερινής διαδήλωσης στο Facebook απέκτησε 55.000 οπαδούς. Μία σελίδα στο Facebook καταγράφει περίπου 30 τζαμιά και εκκλησίες συγκέντρωσης διαδηλωτών και αναφέρει πως "οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί της Αιγύπτου θα παλέψουν εναντίον της διαφθοράς, της ανεργίας, της καταπίεσης και της απουσίας ελευθερίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v