Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: Μεταβατική κυβέρνηση προτείνουν οι ΗΠΑ

Νέες μαζικές διαδηλώσεις προγραμματίζονται για σήμερα στην Αίγυπτο, την ώρα όπου εντείνονται οι πιέσεις για παραίτηση του Μουμπάρακ. Μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής των αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν προτείνουν οι ΗΠΑ.

Αίγυπτος: Μεταβατική κυβέρνηση προτείνουν οι ΗΠΑ
Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή στην Αίγυπτο κατά του προέδρου Μουμπάρακ και οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η συμμετοχή θα φτάσει το 1 εκατομμύριο, όπως και στις 28 Ιανουαρίου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε πως οι αρχηγοί του αιγυπτιακού στρατού τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, λίγες ώρες πριν από τη νέα μεγάλη διαδήλωση στη χώρα.

Στο μεταξύ, όλο και πιο δύσκολο γίνεται το έργο των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα. Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες ημέρες οι προπηλακισμοί αυτών που καλύπτουν τα ρεπορτάζ για τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά ακόμα και για τα αιγυπτιακά αυξάνονται.

Θύματα επιθέσεων έπεσαν και δύο εκπρόσωποι των ελληνικών μέσων, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου της "Καθημερινής" και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης.

Μαρτυρίες υπάρχουν επίσης και για κλοπές φωτογραφικών μηχανών και άλλων συσκευών που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι από τα δωμάτια των ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν, ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί και συλλήψεις δημοσιογράφων, οι οποίοι όμως στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Ρεπορτάζ διεθνών μέσων κάνουν λόγο και για απέλαση κάποιων από αυτούς.

Την ίδια ώρα, το παράρτημα του Αλ Τζαζίρα παραμένει κλειστό αφού έχει θεωρηθεί παράνομο από την κυβέρνηση Μουμπάρακ.

---Εντείνονται οι πιέσεις κατά του Μουμπάρακ

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα των "New York Times" της Πέμπτης, η κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα συζητάει με Αιγύπτιους αξιωματούχους την προοπτική άμεσης παραίτησης του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η πρόταση προβλέπει ότι ο Μουμπάρακ θα παραδώσει την εξουσία σε μία μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, που θα έχει τη στήριξη του στρατού της χώρας, αναφέρει το ρεπορτάζ, που βασίζεται τόσο σε πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης όσο και σε Άραβες διπλωμάτες.

Εξάλλου, η αμερικανική Γερουσία χθες Πέμπτη ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να ξεκινήσει αμέσως την πολιτική μετάβαση με προσωρινή κυβέρνηση και εκλογές αργότερα μέσα στον χρόνο.

"Αυτό το ψήφισμα καθιστά σαφές ότι ο Πρόεδρος Μουμπάρακ πρέπει αμέσως να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα", δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, δημοκρατικός και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Σώματος.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα, αναφέρει ότι ο Μουμπάρακ "θα πρέπει αμέσως να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης της εξουσίας σε μία προσωρινή κυβέρνηση και σε συνεργασία με ηγέτες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, των πολιτών και του στρατού να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων διεθνώς εκλογών αυτόν τον χρόνο".

Επίσης, αναφέρει ότι σαφή μέτρα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και να επιτραπεί ο σχηματισμός ανεξάρτητων πολιτικών κομμάτων.

Επιπλέον, στο ψήφισμα εκφράζεται ανησυχία για οργανώσεις με ακραίες ιδεολογίες, τις οποίες κατονομάζει, και συγκεκριμένα αναφέρεται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Επιμένει η Αίγυπτος να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979 με το Ισραήλ, ανεξάρτητα με το ποιος βρίσκεται στην εξουσία.

Σημειώνεται ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ, σε συνέντευξή του χθες στο αμερικανικό δίκτυο ABC, τόνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες, όμως φοβάται ότι θα προκύψει χάος, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων δήλωσε ότι το ισχυρότερο αντιπολιτευόμενο κίνημα στην Αίγυπτο αρνείται να κάνει διάλογο με την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα διεξαχθούν τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση. Μάλιστα, μίλησε για συνωμοσία, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε με νόμιμα αιτήματα, στη συνέχεια όμως παρεισέφρησαν υποκινητές. Επέκρινε τις "ξένες κυβερνήσεις" γιατί, όπως είπε, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. "Η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας είναι απαράδεκτη και δεν θα την επιτρέψουμε", τόνισε.

--- Μετάβαση της εξουσίας ζητούν οι Ευρωπαίοι

Οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) ζήτησαν η διαδικασία μετάβασης στην Αίγυπτο να αρχίσει από τώρα και καταδίκασαν "όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ή ενθαρρύνουν τη βία".

Υπέρ της μετάβασης της Αιγύπτου στη δημοκρατία χωρίς βία τάχθηκε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC-4.

"Η βία που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες πρέπει να σταματήσει και η μετάβαση πρέπει να γίνει με τρόπο που να φέρει την πλήρη δημοκρατία και ελευθερία που ειδικότερα η νεολαία της Αιγύπτου ζητά", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην εκπομπή "The Word at One", με τη δημοσιογράφο Martha Kearny.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι μετέφερε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας αλλά και των Αιγυπτίων για συγκεκριμένες δράσεις μετάβασης προς τη δημοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v