Αίγυπτος: Άρχισαν παζάρια για την κρίση

Πρώτες επαφές κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο για πολιτική μεταρρύθμιση. "Θολή" η διαδικασία των συνομιλιών, λέει ο Ελ Μπαραντέι. Τι "δίνει" η αιγυπτιακή κυβέρνηση. "Οχι" Σουλεϊμάν για προεδρεία.

Αίγυπτος: Άρχισαν παζάρια για την κρίση
Ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, οι ισλαμιστικές οργανώσεις και οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ναι μεν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο της Αιγύπτου θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για μια πολιτική μεταρρύθμιση, όμως δεν αντιμετωπίζουν το βασικό αίτημα της απομάκρυνσης του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η κυβέρνηση και ο στρατός κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να επιστρέψουν οι αιγύπτιοι στις δουλειές τους την Κυριακή, ενώ οι άνοιξαν οι τράπεζες, οι οποίες είχαν παραμείνει κλειστές για μια εβδομάδα λόγω των διαδηλώσεων.

«Η διαδικασία (των συνομιλιών) είναι θολή», υποστήριξε από την πλευρά του ο Νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο οποίος εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το απαγορευμένο κίνημα των ισλαμιστών Αδελφών Μουσουλμάνων. «Κανείς δεν γνωρίζει ποιος διαπραγματεύεται με ποιόν στην παρούσα φάση… Τα πάντα τα διαχειρίζεται ο στρατός… και αυτό είναι μέρος του προβλήματος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος είναι στρατιωτικός, ο αντιπρόεδρος είναι στρατιωτικός, ο πρωθυπουργός είναι στρατιωτικός».

Οι διαδηλωτές, πάντως, από την πλευρά τους δήλωσαν πως θα εντείνουν τη μάχη τους για αποπομπή του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στην προεδρεία της Αιγύπτου μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν και των ομάδων της αντιπολίτευσης, ωστόσο έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος για τον διάλογο.

Σε ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα «προσχέδιο οδικού χάρτη» για τις διαπραγματεύσεις, υποδηλώνοντας πως ο Μουμπάρακ θα παραμείνει στην προεδρεία προκειμένου να επιβλέψει την αλλαγή εξουσίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απελευθέρωση φυλακισμένων ακτιβιστών, θα εγγυηθεί την ελευθερία του Τύπου και θα άρει τους νόμους εκτάκτου ανάγκης της Αιγύπτου «αναλόγως των συνθηκών ασφάλειας». Παράλληλα, συστάθηκε επιτροπή για την μελέτη θεσμικών θεμάτων.

Νωρίτερα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε μεταδώσει ότι αντιπολιτευόμενος που μετείχε στον διάλογο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν απέρριψε αίτημα της αντιπολίτευσης να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v