Εκεχειρία με… δόντια στην Αίγυπτο

Η Αίγυπτος εξακολουθεί να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με την αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις προτάσεις Σουλεϊμάν και τον Ομπάμα να τονίζει ότι η Αίγυπτος "δεν θα επιστρέψει εκεί όπου ήταν".

Εκεχειρία με… δόντια στην Αίγυπτο
Έπειτα από 13 μέρες διαδηλώσεων, η Αίγυπτος εξακολουθεί να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με την αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις νέες προτάσεις του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν και τον Μπάρακ Ομπάμα να τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Αίγυπτος "δεν πρόκειται να επιστρέψει εκεί όπου ήταν".

Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν την Κυριακή μεταξύ του αντιπροέδρου κ. Σουλεϊμάν και της αντιπολίτευσης ήταν κρίσιμες και ιστορικές καθώς συμμετείχε για πρώτη φορά η εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο αντιπρόεδρος έκανε λόγο για εθνικό διάλογο και πρότεινε τη συγκρότηση μιας επιτροπής από δικαστικούς και πολιτικές προσωπικότητες, η οποία θα προετοιμάσει την τροποποίηση του Συντάγματος έως τις αρχές Μαρτίου, σημείο στο οποίο υπήρξε συμφωνία, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

Ανεπαρκείς οι προτάσεις, λέει η αντιπολίτευση

Οι οργανώσεις της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης διατηρούν επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Αναφέρουν ότι οι προτάσεις της είναι ανεπαρκείς και τονίζουν πως η συνάντηση της Κυριακής ήταν μόνο ένα βήμα σε έναν διάλογο ο οποίος πρέπει να οδηγήσει στην ικανοποίηση του βασικού τους αιτήματος: την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι -επισήμως εκτός νόμου- δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στον διάλογο, αλλά προειδοποιήσαν πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

"Τα αιτήματά μας παραμένουν ίδια. Αυτοί [η κυβέρνηση] δεν ανταποκρίθηκαν στην πλειονότητα των αιτημάτων, ανταποκρίθηκαν μόνο σε ορισμένα και με επιφανειακό τρόπο". Αυτό δήλωσε ο Έσαμ αλ Αριάν, υψηλόβαθμο μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, παράλληλα, δηλώνει ότι δεν προσκλήθηκε στον διάλογο, αν και το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως εκπρόσωπος της παράταξής του συμμετείχε στις συζητήσεις.

"Δεν προσκλήθηκα να συμμετάσχω στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, σε αυτόν τον διάλογο, αλλά παρακολουθώ ό,τι συμβαίνει", ανέφερε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Ο κ. Ελ Μπαραντέι κατήγγειλε επίσης για έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία αυτή. "Κανείς δεν γνωρίζει, προς το παρόν, ποιος μιλάει σε ποιον. Η διαδικασία διευθύνεται από τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, από τον στρατό και, βεβαίως, αυτό είναι το πρόβλημα", σημείωσε.
 
Ομπάμα: Η Αίγυπτος δεν θα επιστρέψει εκεί όπου ήταν

Οι νέες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, από την άλλη πλευρά, επιβεβαιώνουν την αμηχανία της Ουάσιγκτον απέναντι στις εξελίξεις. Ο κ. Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι πιστεύει πως η Αίγυπτος "δεν πρόκειται να επιστρέψει εκεί όπου ήταν" και επανέλαβε πως η ώρα για την αλλαγή είναι τώρα. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι μόνο ο ίδιος ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ γνωρίζει τι θα κάνει, αλλά με τις καθημερινές διαδηλώσεις να συνεχίζονται είναι απολύτως σαφές πως οι Αιγύπτιοι θέλουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
 
Ως προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι πρόκειται για μία μόνο παράταξη στην Αίγυπτο, η οποία δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη χώρα, αλλά είναι καλά οργανωμένη και υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις στην ιδεολογική της ταυτότητα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αντιαμερικανισμό.

"Θέλω να υπάρξει αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στην Αίγυπτο", είπε. "Οι Αιγύπτιοι θέλουν ελευθερία, εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, θέλουν μια κυβέρνηση αντιπροσωπευτική, θέλουν μια κυβέρνηση που να τους ακούει. Και τους έχουμε πει ότι πρέπει να αρχίσουν τη μετάβαση αμέσως (...). Μια ομαλή μετάβαση", πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η Αίγυπτος αρνείται τα τελεσίγραφα, απάντησε ευθέως ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, κ. Αχμέντ Αμπούλ Γέιτ, μετά τις εκκλήσεις Δυτικών παραγόντων να γίνει γρήγορα και συντεταγμένα η μετάβαση σε μία νέα πολιτική τάξη πραγμάτων.

Στο μεταξύ, η ζωή στην Αίγυπτο προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς, έπειτα από 13 ημέρες διαδηλώσεων. Το κέντρο του Καΐρου συνεχίζει να είναι κομμένο στα δύο, με τους διαδηλωτές να επιμένουν να ζητούν -σε ειρηνικό, όμως, κλίμα- την εδώ και τώρα παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Στο υπόλοιπο Κάιρο η ζωή ξαναθυμίζει σιγά-σιγά παλιές ημέρες. Το μποτιλιάρισμα επανήλθε στις προηγούμενες, μεγάλες του δόξες, οι καθαριστές των δρόμων άρχισαν να μαζεύουν σκουπίδια, τα περισσότερα μαγαζιά άνοιξαν, παρά τη μικρή έλλειψη τροφίμων και κάποιων βασικών ειδών, και η εμπορική κίνηση επανήλθε σημαντικά, ενώ άνοιξαν και οι τράπεζες, όπου σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v