Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: Στις επάλξεις παραμένουν οι διαδηλωτές

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ελευθερίας του Καίρου, ζητώντας την άμεση παραίτηση του προέδρου της Αιγύπτου, Χοσνί Μουμπάρακ.

Αίγυπτος: Στις επάλξεις παραμένουν οι διαδηλωτές
Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ελευθερίας του Καίρου, ζητώντας την άμεση παραίτηση του προέδρου της Αιγύπτου, Χοσνί Μουμπάρακ.

Εξίσου μεγάλη ήταν η συμμετοχή των διαδηλωτών και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, στην Αλεξάνδρεια.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι υπήρξε συγκέντρωση διαδηλωτών και έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Σημειώνεται ότι το κίνημα αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή διαδηλωτών από όλη τη χώρα. Η κατάληψη της Πλατείας Ταχρίρ ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά και έγινε σύμβολο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. 

Νωρίτερα, ο Χόσνι Μουμπάρακ προήδρευσε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την απομάκρυνση ακόμα και του γιου του Gamal. Η πρώτη του απόφαση μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων ήταν η αύξηση των συντάξεων και των μισθών του Δημοσίου κατά 15%.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα σε εκπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και στις δόσεις δανείων.

Παρά τη σαφή προσπάθειά του να κατευνάσει το λαϊκό αίσθημα, διαδηλωτές παραμένουν στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν γιγάντιες ειρηνικές πορείες όπως αυτή στην παραλιακή λεωφόρο Αλ Γκεάς της Αλεξάνδρειας.

Από πολλές πλευρές, παράλληλα, διατυπώνεται η άποψη πως η πορεία του αποκαλούμενου εθνικού διαλόγου, που διεξάγεται μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, είναι μη ικανοποιητική. Ενθαρρυντική είναι βέβαια η ιστορική συμμετοχή στις συζητήσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που μέχρι πρότινος ήταν εκτός νόμου.
 
Παρά ταύτα, ακόμα και οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί δεν δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πρόταση σύστασης επιτροπής, η οποία θα δημιουργήσει το πλαίσιο για τη διεξαγωγή των εκλογών του Σεπτεμβρίου, και τονίζουν ότι ενδεχομένως να αναθεωρήσουν τη συμμετοχή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ενισχύεται η επιρροή του Ομάρ Σουλεϊμάν

Ο όρος εθνικός διάλογος χρησιμοποιήθηκε από τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος "συγκεντρώνει δύναμη, αν και επισήμως αρνείται τις φιλοδοξίες του να διαδεχτεί τον Χόσνι Μουμπάρακ". "Ο Σουλεϊμάν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, που εν μέσω της λαϊκής εξέγερσης ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου, έχει ήδη ξεκινήσει τον σχηματισμό του νέου καθεστώτος", αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: "Η ενίσχυση της ισχύος του Σουλεϊμάν συμπίπτει με την ενίσχυση της σταθερότητας στην Αίγυπτο".

"Ο Σουλεϊμάν έχει τον σεβασμό του λαού", ανέφερε στο Bloomberg και ο Naguib Sawiris, ο γνωστός επιχειρηματίας και πρόεδρος της Orascom.

Στήριξη προς τον Σουλεϊμάν φέρεται πως δίνει και η Ουάσιγκτον, καθώς η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε προ διημέρου ότι "είναι σημαντικό να στηρίξουμε τη διαδικασία μετάβασης που ανακοινώθηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν".

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν ήταν ο υποψήφιος που προτιμούσε το Ισραήλ ως αντικαταστάτη του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και συνομιλούσε καθημερινά με το Ισραήλ μέσω ενός "κόκκινου τηλεφώνου", αποκαλύπτει και τηλεγράφημα του WikiLeaks, το οποίο δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα "Telegraph".

Όπως αποκαλύπτει το WikiLeaks, ο Ντέιβιντ Ασάμ, σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, χαρακτήρισε το 2008 τον Ομάρ Σουλεϊμάν τον αξιωματούχο που θα ήταν προτιμότερος για το Ισραήλ να πάρει τη σκυτάλη από τον Μουμπάρακ. "Ο Ασάμ έπλεκε το εγκώμιο του Σουλεϊμάν και υπογράμμιζε ότι η 'θερμή γραμμή' που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στο ισραηλινό υπουργείο και την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών χρησιμοποιούνταν καθημερινά", διευκρίνιζε το τηλεγράφημα, το οποίο είχε σταλεί από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ.

"Ο Ασάμ υποστήριζε πως οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι ο Σουλεϊμάν θα μπορούσε τουλάχιστον να πάρει το αξίωμα του αντιπροέδρου, αν ο Μουμπάρακ πέθαινε ή βρισκόταν σε αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του", προστίθεται στο τηλεγράφημα. "Η ανάλυση των σεναρίων διαδοχής θα γίνει από την πρεσβεία μας στο Κάιρο, όμως είναι αναμφισβήτητο ότι το Ισραήλ έχει μια αξιοσημείωτη προτίμηση για την επιλογή του Ομάρ Σουλεϊμάν", καταλήγει το τηλεγράφημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο