Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σαουδική Αραβία στηρίζει τον Μουμπάρακ

Με τις διαδηλώσεις να εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, ο Μουμπάρακ φαίνεται πως βρήκε στήριγμα στον Βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος διαμήνυσε στις ΗΠΑ να μην ταπεινώνουν τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Η Σαουδική Αραβία στηρίζει τον Μουμπάρακ
Με τις διαδηλώσεις να εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου και την κεντρική πλατεία του Καΐρου να παραμένει κατακλυσμένη από ανθρώπους που ζητούν άμεση παραίτηση του Μουμπάρακ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος φαίνεται πως βρήκε στήριγμα στον Βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Βασιλιάς Αμπντάλα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Ομπάμα
και σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει δημοσίευμα των "Times" το μήνυμα ήταν σαφές: να σταματήσει η Ουάσιγκτον να ταπεινώνει τον Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Βασιλιάς Αμπντάλα φέρεται μάλιστα να διαμηνύει πως στην περίπτωση όπου ο Λευκός Οίκος αποφασίσει να παγώσει την οικονομική στήριξη προς την Αίγυπτο τότε η Σαουδική Αραβία θα αναπληρώσει το κενό.

Από τις 25 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το κρίσιμο σημείο είναι η αντίδραση των εταίρων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές που ανάγκασαν την Ουάσιγκτον να έχει μία συγκεχυμένη και αόριστη αντίδραση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο.

Από τη μία πλευρά, ουδείς Αμερικανός μπορεί να αρνηθεί το αίτημα για δημοκρατία, από την άλλη όμως, εάν ο Λευκός Οίκος στραφεί έτσι εύκολα εναντίον ενός παραδοσιακού του συμμάχου, τότε θα σπείρει εύλογους φόβους ανησυχίας και στους άλλους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ενδεικτική είναι και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέτ Αμπούλ Γκέιτ, ο οποίος σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο έκανε λόγο για αμερικανική εμπλοκή σε εσωτερικά θέματα της Αιγύπτου. "Όταν χρησιμοποιεί κανείς λέξεις όπως αμέσως και τώρα, τότε επιβάλλει τη θέλησή του σε μία μεγάλη χώρα όπως η Αίγυπτος, μία μεγάλη φίλη που είχε πάντα τις καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ", δήλωσε.

Στις επάλξεις παραμένουν οι διαδηλωτές

Τουλάχιστον 4 διαδηλωτές έχασαν χθες τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από τα πυρά αστυνομικών σε επαρχία της Νέας Κοιλάδας, στη δυτική Αίγυπτο. Περίπου 8 χιλιάδες διαδηλωτές στη νότια επαρχία της Ασιούτ απέκλεισαν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο καθώς και τις γραμμές του τρένου που οδηγούν στο Κάιρο. Στο Πόρτ Σάιντ εκατοντάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν κυβερνητικά κτίρια. Στη διώρυγα του Σουέζ 6 χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία. Στο Κάιρο οι διαδηλωτές κατά χιλιάδες συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ και στη συνέχεια μπλόκαραν την είσοδο του Κοινοβουλίου.

Πλέον και η επιχειρηματική κοινότητα αρχίζει να αμφιβάλλει εμμέσως πλην σαφώς για τις κινήσεις Μουμπάρακ, καθώς από πολλές πλευρές εκφράζονται ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο των εξελίξεων. Όπως δήλωσε στους "F.T." ο υπουργός Οικονομικών Samir Radwan, οι εκροές από το Χρηματιστήριο της Αιγύπτου μέχρι τις 27 Ιανουαρίου (έκτοτε είναι κλειστό) ανέρχονται στα 13 δισ. δολάρια.

Η αντίδραση του στρατού

Το πλέον κρίσιμο σημείο για τη διαμόρφωση των εξελίξεων φαίνεται πως είναι η αντίδραση του στρατού "από τον οποίο προέρχονται οι ηγέτες της Αιγύπτου εδώ και 60 χρόνια", αναφέρει το Reuters.

Προς το παρόν, η Ουάσιγκτον επαινεί τη στάση του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος, σημειωτέον, είναι ο δέκατος μεγαλύτερος στον κόσμο. Ο Alexander Vershbow, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Ισραήλ: "Αυτό στο οποίο επικεντρωνόμαστε τώρα είναι ο σταθεροποιητικός ρόλος του στρατού ως θεσμού που πραγματικά πηγάζει από τον λαό, έχει ουδέτερο ρόλο στην τρέχουσα κατάσταση και έχει καταφέρει να διατηρήσει τον σεβασμό των Αιγυπτίων, ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v