Αγορές: Συντηρούν το momentum τα εταιρικά κέρδη

Aν και το 2011 ο ρυθμός αύξησης εταιρικών κερδών παγκοσμίως αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 15% έναντι του 25% - 30% το 2010, ο εκτιμώμενος ρυθμός ανόδου τους και τα μετρητά διαθέσιμα θα στηρίξουν τις μετοχές το 2011.

Αγορές: Συντηρούν το momentum τα εταιρικά κέρδη
* Οι πίνακες που αφορούν στις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη και οι αποτιμήσεις των αγορών παγκοσμίως, στις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη ανά κλάδο και στις αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή για το 2011, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Aν και το 2011 ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών παγκοσμίως αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 15% έναντι του 25% - 30% το 2010, ο εκτιμώμενος ρυθμός ανόδου τους, οι αποτιμήσεις και τα μετρητά διαθέσιμα προβλέπεται να στηρίξουν τις μετοχές το 2011.
 
Για τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένεται αύξηση της κερδοφορίας σε ποσοστό 15% κατά μέσο όρο, ενώ για τις εταιρείες των αναδυόμενων αγορών και την Ιαπωνία κατά 16,3% και 12,6% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με αναλυτές, καθώς οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αξιοποιούν με ενεργό τρόπο τα σημαντικά τους πλεονάσματα σε επίπεδο ταμειακών ροών, είναι πιθανό να υπάρξει ανάκαμψη των κεφαλαιουχικών δαπανών, ενώ ενδέχεται να σημειωθεί και επιστροφή διαθεσίμων στους μετόχους με την καταβολή υψηλότερων μερισμάτων ή μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Όπως εκτιμούν οι ίδιοι, επίσης, μία πηγή ανόδου της κερδοφορίας για το 2011 θα είναι αρχικώς η αύξηση των εσόδων (4,5% - 5,5%) χάρη τόσο στη θετική (αν και κάτω του μέσου όρου) οικονομική ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες αγορές όσο και, κυρίως, στην έντονη μεγέθυνση των αναδυόμενων αγορών.

Η ενίσχυση των εσόδων αυξάνει τα λειτουργικά περιθώρια, καθώς το σταθερό κόστος ανά μονάδα προϊόντος υποχωρεί. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια: είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους πιο φθηνά και, ακόμη, εκμεταλλεύονται τα χαμηλά επιτόκια για να παρατείνουν τα δάνειά τους. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος χρηματοδότησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

--- Οι εκτιμήσεις

Βάσει των τελευταίων στοιχείων της Τhomson Financial, τα κέρδη ανά μετοχή των επιχειρήσεων του παγκόσμιου δείκτη μετοχών της ΜSCΙ (ΜSCΙ World) αναμένεται, έπειτα από άνοδο 35% το 2010, να επιβραδυνθούν στο +14,9% το 2011, ρυθμός ο οποίος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει εκ νέου (+13,8%) το 2012.

Τα εταιρικά κέρδη των εταιρειών του ΜSCΙ Εurope στην Ευρώπη προβλέπεται ότι, έπειτα από άνοδο 35% το 2010, θα υποχωρήσουν στο +15,4% και στο +12,5% το 2011 και το 2012 αντίστοιχα. Την ίδια τάση καταγράφουν τα στοιχεία τόσο για τις ΗΠΑ (+38% το 2010, +14,9% το 2011 και +13,8% το 2012) όσο και για τις αναδυόμενες αγορές (+30% το 2010, +16,3% το 2011 και +13,8% το 2012).

Βάσει των τελευταίων στοιχείων της Τhomson Financial, πάντως, για τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece (-65%), ύστερα από τη μεγάλη καθίζηση στα εταιρικά κέρδη του 2010, αναμένεται άνοδός τους 24,4% φέτος και 33,4% το 2012.

Σε επίπεδο αγορών, οι αναλογίες αναβαθμίσεων - υποβαθμίσεων διατηρούνται γενικά σε καλά επίπεδα, με 14 από τις 24 μεγάλες αγορές να εμφανίζουν θετική δυναμική κερδοφορίας.

Αρκετοί αναλυτές δείχνουν προτίμηση σε κλάδους με υψηλή ανάπτυξη αλλά και με ελκυστικές αποτιμήσεις, όπως αυτοί των πρώτων υλών και της ενέργειας, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν καλές προοπτικές για μεγάλα εταιρικά κέρδη και είναι σχετικά ελκυστικά αποτιμημένοι.

Ο τομέας της τεχνολογίας, μάλιστα, αναμένεται να υπεραποδώσει χάρη στις καλές προοπτικές για διοχέτευση της υψηλής ρευστότητας των εταιρειών σε επενδύσεις τεχνολογικού χαρακτήρα και στην ιστορικά ελκυστική συγκριτική αποτίμηση, ενώ ο χρηματοπιστωτικός κλάδος (με προτίμηση στις αμερικανικές τράπεζες έναντι των ευρωπαϊκών) λόγω αποτιμήσεων και υψηλού συντελεστή beta.

--- Η αμερικανική αγορά

Στις ΗΠΑ, η τάση στην κερδοφορία παραμένει θετική. Το 2010 τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 32%, ενώ για το 2011 οι αναλυτές αναμένουν μικρότερη άνοδο προς το 14%. Οι προσδοκίες αυτές θεωρούνται λογικές σε σχέση με το μακροοικονομικό περιβάλλον (ακόμα και εάν συνυπολογίσουμε μια επιβράδυνση στη μεταποίηση), ενώ οι πιθανότητες αρνητικής έκπληξης είναι μάλλον μικρές, καθώς, αν εξαιρέσουμε τη «φούσκα» του τέλους της δεκαετίας του 1990, παρατηρείται σημαντική μακροχρόνια συνδιακύμανση των εταιρικών κερδών και του S&P 500 (στην οποία ο συγκεκριμένος δείκτης εμφανίζεται να υστερεί της ανάκαμψης των εταιρικών κερδών).

Ο λόγος Ρ/Ε του S&P 500 είναι στο 15,8, λίγο χαμηλότερα από το 16,4 (μέσος όρος από το 1954). Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, στην παρούσα συγκυρία χαμηλών επιτοκίων, αυξανόμενης κερδοφορίας και πιθανής πιστωτικής επέκτασης (ακόμη και αν συμβεί τεχνητά και πρόσκαιρα) υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω ανοδικής δυναμικής στον εν λόγω δείκτη (και στις διεθνείς αγορές).

Στην αμερικανική αγορά, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία διαμορφώνεται στο 2,2, κατά 24% χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, ενώ ο λόγος τιμής προς τα μελλοντικά κέρδη στο 13,3, σε ποσοστό 15% χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 15,7.

--- Η Ευρώπη

Σε χαμηλά επίπεδα φαίνεται να βρίσκεται και η Ευρώπη πλην της Βρετανίας, με τον λόγο τιμής προς λογιστική αξία να διαμορφώνεται στο 1,5, κατά 28% κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 2,1, ενώ ο λόγος τιμής προς τα μελλοντικά κέρδη βρίσκεται στο 11,2, σε ποσοστό 23% χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο του 14,6.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μετοχές φαίνονται ελκυστικές σε επίπεδο αποτιμήσεων έναντι των ομολόγων και των πιστωτικών τίτλων υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας.

Ο S&P 500 προσέφερε equity risk premium (αναμενόμενη αυξημένη απόδοση δεδομένου του κινδύνου) 5,7% έναντι της απόδοσης των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ, κατά 1,5 τυπική απόκλιση άνω του μέσου όρου 28 ετών. Το equity risk premium σε σχέση με τους πιστωτικούς τίτλους διαμορφώνεται στο 3,2%, κατά 1,3 τυπική απόκλιση άνω του μέσου όρου 28 ετών.

--- Οι συντηρητικοί

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές σήμερα είναι πιο συντηρητικοί ως προς τις αποτιμήσεις, καθώς εκτιμάται ότι οι αγορές θα αναζητούν υψηλότερο equity risk premium τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια. Αυτό ίσως σημαίνει ότι οι προηγούμενες τρεις δεκαετίες δεν είναι τόσο αξιοποιήσιμες ως συγκριτικά στοιχεία και πιθανώς οι αποτιμήσεις δεν παρέχουν τόσο καλή στήριξη.

Αν πάντως παρατηρηθεί ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης, με πιθανό και το ενδεχόμενο θετικής έκπληξης όσον αφορά στο πραγματικό ΑΕΠ, με αποτέλεσμα και οι επιχειρήσεις να εμφανίσουν μεγαλύτερη κερδοφορία, όπως ακριβώς συνέβη και το 2010, τότε η άνοδος των μετοχών θα μπορούσε να εκπλήξει.

Η τελευταία φορά όπου τα χρηματιστήρια σημείωσαν διψήφια άνοδο για τρεις συνεχόμενες χρονιές ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αυτό αναμένεται και στην παρούσα συγκυρία, καθώς ανάλογη ανάπτυξη των κερδών με διψήφιο ποσοστό είναι πιθανή και για το 2011.

Η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα συνεχίσει να κινείται ταχύτερα από την ανάπτυξη της οικονομίας, οι τιμές των μετοχών παραμένουν μάλλον χαμηλές και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αρχίζει να βελτιώνεται. Σε σχέση με το 2010, το ρίσκο αυτήν τη χρονιά έχει να κάνει περισσότερο με την πιθανότητα υποεκτίμησης της ανόδου παρά της καθόδου.

--- Το «καλό» σενάριο

Σε περίπτωση όπου η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών συνεχίσει να βελτιώνεται, τα προβλήματα στην πιστωτική αγορά παραμείνουν διαχειρίσιμα και η στάση των πολιτικών απέναντι στις χρηματαγορές εξακολουθήσει να είναι σχετικά φιλική, τότε μπορεί να δούμε και κάποια βελτίωση στις αποτιμήσεις, η οποία ενδεχομένως θα δώσει νέα ώθηση στις μετοχές.

Ισχυροί ισολογισμοί και υψηλά ρευστά διαθέσιμα οδηγούν επίσης τα μερίσματα, τις επαναγορές μετοχών, τις επενδύσεις καθώς και τις εξαγορές και συγχωνεύσεις σε σημαντική αύξηση στις μεγάλες διεθνείς αγορές.

Οι ισολογισμοί των εταιρειών στις ΗΠΑ παραμένουν ισχυροί και οι λογιστικές τους καταστάσεις δείχνουν άνοδο των ρευστών διαθεσίμων. Το 2010, ένα ανάλογο περιβάλλον οδήγησε σε αύξηση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, καθώς και σε ενίσχυση των επανεπενδύσεων.

Για το 2011, προβλέπεται ότι η μερισματική απόδοση, η επαναγορά μετοχών, η δραστηριότητα γύρω από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές και η επανεπένδυση των επιχειρηματικών κερδών θα αυξηθούν με διψήφια ποσοστά.

«Κλειδί» για την επαλήθευση των παραπάνω προβλέψεων είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της εμπιστοσύνης, υποστηρίζουν αναλυτές της αγοράς, σημειώνοντας πως η απελευθέρωση των δύο και πλέον τρισ. δολαρίων που βρίσκονται «κλειδωμένα» στους ισολογισμούς των αμερικανικών επιχειρήσεων είναι σημαντικός παράγοντας για τη διασφάλιση μεγαλύτερης ανάπτυξης για το αμερικανικό ΑΕΠ, τόσο σε διάρκεια όσο και σε έκταση.
Το κλίμα, πάντως, συνολικά παραμένει ευνοϊκό για τους μετοχικούς τίτλους.

Οι αποτιμήσεις, η αύξηση των κερδών το 2011, τα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια και οι επενδυτές που αναζητούν απεγνωσμένα μια σημαντική απόδοση στηρίζουν τη θέση αυτήν, την ώρα όπου θεσμικοί επενδυτές τοποθετούν κεφάλαια στις μετοχές.

* Οι πίνακες που αφορούν στις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη και οι αποτιμήσεις των αγορών παγκοσμίως, στις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη ανά κλάδο και στις αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή για το 2011, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 673ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 11 – 15 Φεβρουαρίου 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v