Λαοθάλασσα στο Κάιρο, εκτός πόλης ο Μουμπάρακ

Ενώ νέες ογκώδεις συγκεντρώσεις καλύπτουν όλο το Δέλτα του Νείλου, μετά την άρνηση Μουμπάρακ να παραιτηθεί, ο Αιγύπτιος πρόεδρος φέρεται να έχει μεταφερθεί με την οικογένειά του στην Ερυθρά Θάλασσα.

Λαοθάλασσα στο Κάιρο, εκτός πόλης ο Μουμπάρακ
Ενώ νέες ογκώδεις συγκεντρώσεις καλύπτουν όλο το Δέλτα του Νείλου μετά την άρνηση Μουμπάρακ να παραιτηθεί, οργιάζουν για μια ακόμη μέρα οι φήμες για τις κινήσεις του Αιγύπτιου προέδρου.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης Χόσνι Μουμπάρακ έχει εγκαταλείψει το Κάιρο, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα. Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε επίσης στους The New York Times ότι η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι ο κ. Μουμπάρακ έχει πλέον παραδώσει κάθε εξουσία.
Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ουσιαστικώς εκείνες έχουν τον έλεγχο της χώρας και όχι ο κ. Μουμπάρακ.

Κατά το Associated Press, ο πρόεδρος μετέβη με αεροπλάνο στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σεΐκ στην Ερυθρά Θάλλασα, όπου διατηρεί εξοχικό σπίτι. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή σημαντικό, έκτακτο ανακοινωθέν από την αιγυπτιακή προεδρία.

Εν τω μεταξύ οι διαμαρτυρίες σαρώνουν για μια ακόμη ημέρα την Αίγυπτο, καθώς οι διαδηλωτές αντιδρούν στο διάγγελμα Μουμπάρακ. Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι τραγουδούν «Επανάσταση, επανάσταση, μέχρι την νίκη» στην πλατεία Ταχρίρ, τον κεντρικό πόλο των διαδηλώσεων που βρίσκονται στην 18η ημέρα.

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν πορείες έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο και περικυκλώνουν τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης, συνεχίζοντας τις πιέσεις για παραίτηση του προέδρου.

Στρατιώτες και εξοπλισμένα οχήματα έχουν αναπτυχθεί στην πλατεία της Ελευθερίας, ενώ μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και στην Αλεξάνδρεια, την Τάντα και άλλες πόλεις του Δέλτα του Νείλου. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ελ-Αρίς όταν 1000 διαδηλωτές προσπάθησαν να απελευθερώσουν κρατούμενους και ανταλλάχτηκαν πυρά με αστυνομικους.

Ο στρατός της Αιγύπτου έκανε έκκληση στους διαδηλωτές να γυρίσουν στα σπίτια τους και στις δουλειές τους, με τις ένοπλες δυνάμεις να δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν στην κατάργηση του έκτακτου στρατιωτικού νόμου που εφαρμόζεται στη χώρα εδώ και 30 χρόνια.

Επισημαίνεται ότι ο ρόλος του στρατού κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμος, καθώς ακόμη και ο κ. Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι ζήτησε την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων για να μη βυθιστεί η χώρα στον εμφύλιο πόλεμο, μετά τη νέα άρνηση Μουμπάρακ να παραιτηθεί, στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα. «Η Αίγυπτος θα εκραγεί, ο στρατός πρέπει να σώσει τη χώρα τώρα», δήλωσε ο κ. Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης διπλωμάτης του ΟΗΕ, που ηγείται ενός αντιπολιτευόμενου κινήματος στην Αίγυπτο.

Η απογοήτευση από το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του κ. Χόσνι Μουμπάρακ ήταν μεγάλη. Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ με κάμερες για να παρακολουθήσουν την ιστορική… παραίτηση του Αιγύπτιου Προέδρου. Αντί αυτού, όμως, παρακολούθησαν έναν μακροσκελή λόγο, όπου ο Πρόεδρος δεν έκανε καμία νύξη παραίτησης, αν και δήλωσε ότι μεταβιβάζει τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο κ. Ομάρ Σουλεϊμάν και πως ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Εμφανώς αγανακτισμένος, ο κόσμος άρχισε να πετά παπούτσια στις οθόνες. Λίγο μετά ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε ανακοίνωση, συμμεριζόμενος εμμέσως πλην σαφώς την ίδια απογοήτευση.

Το αιγυπτιακό καθεστώς, πάντως, προσπαθεί να πείσει άπαντες για την αλλαγή. Ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Ουάσιγκτον δήλωσε πως ο αντιπρόεδρος κ. Ομάρ Σουλεϊμάν είναι πλέον de facto Πρόεδρος της Αιγύπτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v