Παραίτηση Μουμπάρακ-Ο Στρατός στην εξουσία

Μετά από 18 μέρες διαδηλώσεων, ο Μουμπάρακ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, απο το στρατό. Έπεσε το δεύτερο "ντόμινο" μετά την Τυνησία, κι ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για νέες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.

Παραίτηση Μουμπάρακ-Ο Στρατός στην εξουσία
Μετά από 18 ημέρες καθημερινής διαμαρτυρίας εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που απαιτούσαν την αλλαγή του καθεστώτος, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε, σύμφωνα με την δήλωση του αντιπροέδρου της χώρας στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ενεργό ρόλο στη συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται να έπαιξε ο στρατός, η πραγματική κυρίαρχη δύναμη της Αιγύπτου απο την εποχή του Νάσσερ, προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης απο την εξέγερση των πολιτών ενάντια στον Μουμπάρακ.

Η ανατροπή του προέδρου-δικτάτορα της Αιγύπτου, έρχεται ελάχιστο διάστημα μετά το αντίστοιχο συμβάν στην Τυνήσια και ενδεχομένως δρομολογεί περαιτέρω εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένων των κινητοποιήσεων που έχουν σημειωθεί σε άλλες αραβικές χώρες, απο τη Συρία ως την Υεμένη.

Πάντως για τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η εξέλιξη εμφανίζεται κατ αρχήν  ευνοική ανάμεσα στα πιθανά σενάρια, καθώς την εξουσία αναλαμβάνει ο στρατός, για τον οποίο παραδοσιακά υπάρχει μεγάλος σεβασμός στην Αίγυπτο.

Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ο Μουμπάρακ παραιτήθηκε μετά από 30 χρόνια στην εξουσία και η ευθύνη της εξουσίας μέχρι την μετάβαση σε νέο καθεστώς ανατέθηκε στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο.

Η ανακοίνωσή του προκάλεσε έξαλλους πανηγυρισμούς στην λαοθάλασσα των διαδηλωτών που για μια ακόμη ημέρα "πλημμύρισαν" το Κάιρο και άλλες μεγάλες πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.

Ο νομπελίστας Ελ Μπαραντέι, που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε μετά την ανακοίνωση: «Αυτή είναι η ωραιότερη ημέρα στην ζωή μου.»

Από νωρίς, ο Αιγύπτιος ηγέτης Χόσνι Μουμπάρακ είχε εγκαταλείψει το Κάιρο, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα. και οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ουσιαστικώς εκείνες έχουν τον έλεγχο της χώρας.

Κατά το Associated Press, ο πρόεδρος μετέβη με αεροπλάνο στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σεΐκ στην Ερυθρά Θάλλασα, όπου διατηρεί εξοχικό σπίτι.

Εν τω μεταξύ οι διαμαρτυρίες σάρωσαν επί 18η ημέρα την Αίγυπτο, καθώς οι διαδηλωτές αντιδρούν στο διάγγελμα Μουμπάρακ.

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι τραγουδούσαν «Επανάσταση, επανάσταση, μέχρι την νίκη» στην πλατεία Ταχρίρ, τον κεντρικό πόλο των διαδηλώσεων που βρίσκονται στην 18η ημέρα.

Πραγματοποίησαν πορείες έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο και περικύκλωσαν τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης, συνεχίζοντας τις πιέσεις για παραίτηση του προέδρου.

Στρατιώτες και εξοπλισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν στην πλατεία της Ελευθερίας, ενώ μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, την Τάντα και άλλες πόλεις του Δέλτα του Νείλου. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ελ-Αρίς όταν 1000 διαδηλωτές προσπάθησαν να απελευθερώσουν κρατούμενους και ανταλλάχτηκαν πυρά με αστυνομικους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v