Διαδηλώσεις για καλύτερους μισθούς στην Αίγυπτο

Νέες διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο, καθώς οι διαδηλωτές απαιτούν καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες από τη στρατιωτική ηγεσία. Διαδηλώσεις σε Αλγερία, Υεμένη, Ιράν, Μπαχρέιν.

Διαδηλώσεις για καλύτερους μισθούς στην Αίγυπτο
Νέες διαμαρτυρίες και απεργίες πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο, καθώς οι διαδηλωτές απαιτούν τώρα καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Το χρηματιστήριο της χώρας παρέμεινε κλειστό και δεν προβλέπεται να ανοίξει αυτήν την εβδομάδα, ενώ εργαζόμενοι στις τράπεζες, στις μεταφορές και στον τουρισμό συμμετείχαν και σήμερα σε κινητοποιήσεις, μετά τις 18 ημέρες διαδηλώσεων με τις οποίες κατάφεραν να απομακρύνουν τον Πρόεδρο Hosni Mubarak.

Σε στρατιωτικό διάγγελμα, ο στρατός προέτρεψε όλους τους Αιγύπτιους να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Νωρίτερα οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν διώξει τους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ, εκατοντάδες όμως επέστρεψαν στη συνέχεια.

Στελέχη από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει αναλάβει τη μετάβαση στη νέα κυβέρνηση της χώρας, ενημέρωσαν νεαρούς ακτιβιστές ότι ελπίζουν να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 10 ημέρες οι προτάσεις συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και να τεθούν προς δημοψήφισμα εντός δύο μηνών, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας "Αλ Μασρ Αλ Γιουμ", αναφέρει ότι ο πρώην Αιγύπτιος Πρόεδρος Hosni Mubarak αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας ή ίσως και να βρίσκεται σε κώμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Mubarak έχει υποστεί μεγάλο ψυχολογικό σοκ μετά την παραίτησή του και ήδη δέχεται ιατρική φροντίδα.

Σήμερα Δευτέρα, τρίτη ημέρα της νέας εποχής για την Αίγυπτο, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έδωσαν τη θέση τους σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες. Στο κέντρο του Καΐρου κατέβηκαν και πολλοί αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς τους.

Εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι διαδήλωσαν μπροστά σε υποκατάστημα της Bank of Alexandria στο κέντρο του Καΐρου, ζητώντας από τη διοίκηση να παραιτηθεί. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν υπάλληλοι στις δημόσιες μεταφορές, στα ασθενοφόρα και στον τουριστικό κλάδο.

Παράλληλα, σε όλο τον Περσικό Κόλπο, διαδηλωτές παρακινούμενοι από τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, έχουν κατέβει στους δρόμους και πραγματοποιούν διαδηλώσεις.

Στην Αλγερία ομάδες της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους πραγματοποιώντας διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα κάθε Σάββατο, μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση. Στην Υεμένη υποστηρικτές της κυβέρνησης διέλυσαν πορεία που πραγματοποιούσαν υποστηρικτές της δημοκρατίας, παρακινούμενοι από την εξέγερση στην Αίγυπτο.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και του Ιράν, ενώ μικρότερος αριθμός διαδηλωτών πραγματοποιεί πορείες στο Μπαχρέιν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v