Σε υψηλό 2,5 ετών το brent

Το νέο επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και η καταγγελία του Τελ Αβίβ ότι δύο ιρανικά πολεμικά πλοία οδεύουν στη Συρία οδήγησαν προσωρινά την τιμή του πετρελαίου brent σε επίπεδα ανώτερα των 104 δολ./βαρέλι.

Σε υψηλό 2,5 ετών το brent
Σε υψηλό δυόμισι ετών ενισχύθηκε η τιμή του πετρελαίου brent, ξεπερνώντας τα 104 δολάρια το βαρέλι, καθώς εξαπλώνεται το κύμα διαδηλώσεων στον αραβικό κόσμο, ενώ παράλληλα εντείνονται επικίνδυνα οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου brent για τα συμβόλαια Απριλίου ενισχύθηκε στα 104,5 δολάρια ανά βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Αφορμή ήταν το επεισόδιο που καταγράφηκε μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Τεχεράνης, όταν ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έκανε λόγο για προκλητική ενέργεια και κατήγγειλε ότι δύο ιρανικά πολεμικά πλοία θα περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ με κατεύθυνση τη Συρία.

Αργότερα, η διοίκηση της διώρυγας του Σουέζ δήλωσε πως δεν υπάρχουν ιρανικά πολεμικά πλοία που να περνούν ή να περιμένουν να περάσουν από εκεί. "Κανένα ιρανικό πολεμικό πλοίο δεν πέρασε σήμερα από τη διώρυγα του Σουέζ και κανένα ιρανικό πολεμικό πλοίο δεν αναμένει να περάσει αύριο", δήλωσε ο Αχμέντ ελ Μανάχλι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της διώρυγας.

Ωστόσο, στέλεχος της διώρυγας του Σουέζ δήλωσε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters πως "ενημερωθήκαμε ότι ακυρώθηκε ο προγραμματισμένος διάπλους των δύο ιρανικών πολεμικών πλοίων".

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με το κύμα εξεγέρσεων από το Μπαχρέιν ως τη Λιβύη, προκαλούν κλίμα ανησυχίας στην αγορά πετρελαίου.

Παράγοντας ανόδου για την τιμή του "μαύρου χρυσού" είναι και τα μακροοικονομικά μεγέθη και ιδιαίτερα η ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Fed για την αμερικανική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v