Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μέση Ανατολή ωθεί το πετρέλαιο στα 104 δολ.

Κοντά στα 104 δολάρια ανά βαρέλι στα υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετών, αναρριχήθηκε η τιμή του πετρελαίου, εξαιτίας της έντασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν και της κοινωνικής αναταραχής στην Μέση Ανατολή.

Η Μέση Ανατολή ωθεί το πετρέλαιο στα 104 δολ.
Κοντά στα 104 δολάρια ανά βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετών, αναρριχήθηκε η τιμή του πετρελαίου, εξαιτίας της έντασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν και της κοινωνικής αναταραχής στην Μέση Ανατολή, που πυροδοτούν φόβους προβλημάτων στην ροή πετρελαίου.

Η αστυνομία του Μπαχρέιν εφόρμησε σε πλατεία στην Μανάμα, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, καθώς κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, εμπνευσμένες από την Τυνησία και την Αίγυτπο.

Συγκρούσες αναφέρονται και στην μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό Λιβύη, όπου ο κόσμος αυτή την ώρα συγκεντρώνεται για να συμμετέχει σε «ημέρα οργής», ενώ νέες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στην Υεμένη, το Ιράν και το Ιράκ.

Το δολάριο διολίσθησε σε χαμηλό μιας εβδομάδας, εξαιτίας του αναβρασμού και το συμβόλαιο Brent Απριλίου του πετρελαίου ανήλθε στα 103,88 δολ. ανά βαρέλι.

Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν συνέχισε να τρομάζει τις ήδη νευρικές αγορές. Αξιωματούχοι της Διώρυγας του Σουέζ δήλωσαν ότι ακυρώθηκε ο προγραμματισμένος διάπλους δύο πολεμικών πλοίων του Ιράν. Το Ισραήλ είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει «προκλητική» την πρόθεση διάπλου των πολεμικών προς την Συρία.

Κλιμάκωση στο Μπαχρέιν

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Μάναμα. Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, ο στρατός του Μπαχρέιν με περισσότερα από 50 τεθωρακισμένα οχήματα κατευθύνθηκε προς την πλατεία Μαργαριταριού, που οι διαδηλωτές θέλουν να μετατρέψουν σε βάση, όπως συνέβη και με την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο.

Συνολικά, ο τραγικός απολογισμός από τις διαδηλώσεις, που συνεχίζονται εδώ και μία εβδομάδα, είναι 5 νεκροί. Επιπλέον, "περίπου 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 10 σοβαρά", σύμφωνα με τον Μάταρ Μάταρ, εκπρόσωπο Τύπου του αλ Ουεφάκ, του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης

Οι διαδηλώσεις εξελίσσονται και σε άλλα αραβικά κράτη, όμως η περίπτωση του Μπαχρέιν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω της υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας του βασιλείου, το οποίο αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος 33 μικρών νησίδων μεταξύ της χερσονήσου του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, όπου βρίσκεται και η έδρα του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ.

Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η διακυβέρνηση της σουνιτικής βασιλικής οικογένειας Χαλίφα στο Μπαχρέιν, σε μία χώρα με σιιτική πλειονότητα, είναι ανάχωμα και στο σιιτικό Ιράν.

Ημέρα οργής στη Λιβύη

Στη Λιβύη οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικύτωσης καλούν σήμερα τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να συμμετάσχουν στην "Ημέρα της οργής", μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Βεγγάζη, όπου διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη σύλληψη ενός δικηγόρου ακτιβιστή και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν δύο νεκρούς. Σε μια σπάνια εκδήλωση αντίδρασης προς το καθεστώς Καντάφι, διαδηλωτές οπλισμένοι με πέτρες και βόμβες μολότοφ έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και φώναζαν συνθήματα όπως "μοναδικός θεός ο Αλλάχ, ο Μουαμάρ είναι εχθρός του Αλλάχ".

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λιβύης, λαϊκά συλλαλητήρια οργανώθηκαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης σε όλη τη χώρα από οπαδούς του Προέδρου Καντάφι, ο οποίος παραμένει ο μακροβιότερος, εν ενεργεία, ηγέτης της Αφρικής.
.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v