Ανεβαίνει ο "πυρετός" στη Μέση Ανατολή

Σε Λουτρό αίματος εξελίσσονται οι διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική καθώς συνεχίζονται οι ταραχές σε Λιβύη, Μπαχρέιν και Υεμένη. Ξεπερνούν τους 80 οι νεκροί στη χώρα του Καντάφι.

Ανεβαίνει ο πυρετός στη Μέση Ανατολή
Σε λουτρό αίματος εξελίσσονται οι διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική καθώς συνεχίζονται οι ταραχές σε Λιβύη, Μπαχρέιν και Υεμένη. Ξεπερνούν τους 80 οι νεκροί στη χώρα του Καντάφι.

Ειδικότερα, ο αριθμός των θυμάτων το τελευταίο τριήμερο στη Λιβύη έχει ανέβει στους 84, σύμφωνα με το αμερικανικό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Στην ανατολική Λιβύη και συγκεκριμένα στην πόλη Βεγκάζι, οι αιματηρές συγκρούσεις με τους καθεστωτικούς έχουν οδηγήσει στο θάνατο 35 τουλάχιστον αντικαθεστωτικών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, έχει "κοπεί" η σύνδεση στο internet και η πρόσβαση σε συγκεκριμένα sites, σε μια προσπάθεια των κυβερνητικών να περιορίσουν τη δυνατότητα οργάνωσης των διαδηλωτών.  

Το "μπλόκο" στις πηγές πληροφόρησης καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την διασταύρωση των ειδήσεων, αλλά το BBC επιβεβαιώνει ότι έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση σε sites όπως το Facebook και το Al-Jazeera.

Εν τω μεταξύ, στην Υεμένη, αστυνομία και υποστηρικτές του καθεστώτος επιτέθηκαν σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αναφέρουν τουλάχιστον 4 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και οι 4 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών.

Παράλληλα και σήμερα συνεχίστηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν, με τον στρατό να μην διστάζει να ανοίξει πυρ στο πλήθος στο κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα.

Ωστόσο αργότερα ο βασιλιάς της χώρας ζήτησε από τον διάδοχό του να ξεκινήσει εθνικό διάλογο με όλα τα κόμματα προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στην χώρα. 

Σημειώνεται ότι ο στρατός έχει «καταλάβει» την πλατεία του Μαργαριταριού στην Μανάμα και έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή νέων διαδηλώσεων.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις σε αυτό το μικρό βασίλειο με την τεράστια γεωπολιτική σημασία, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν και αποτελεί την έδρα του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ .

Όλα δείχνουν ότι η αντίδραση της Ουάσιγκτον θα είναι η ίδια με την πολιτική που ακολούθησε στην περίπτωση Μουμπάρακ. «Οι ΗΠΑ πιστεύουν σθεναρά ότι η βία δεν είναι σωστή αντίδραση» σε ειρηνικούς διαδηλωτές που έχουν «λογικά αιτήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου κ. Jay Carney.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v