Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από το Ιράν ως το Μαρόκο ο "ιός της επανάστασης"

Στην Τρίπολη επεκτείνονται οι βίαιες ταραχές κατά του Μ. Καντάφι, ενώ ο γιος του ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρις ενός. Τουλάχιστον 233 νεκροί. Βίαιες ταραχές σε Υεμένη, Τυνησία, Μαρόκο, Ομάν, Κουβέιτ, Αλγερία, Τζιμπουτί.

Από το Ιράν ως το Μαρόκο ο ιός της επανάστασης
Στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, επεκτείνονται οι βίαιες ταραχές κατά του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ ο γιος του ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρις ενός.

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, γιος του Καντάφι, σε ομιλία του στην κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι ο στρατός στηρίζει τον πατέρα του ως ηγέτη της μάχης στην Τρίπολη και πως θα επιβάλει την ασφάλεια με οποιοδήποτε κόστος. Τα σχόλιά του αυτά αποτελούν την πρώτη επίσημη αντίδραση των Αρχών της Λιβύης από τότε που ξεκίνησαν οι ταραχές.

Την ώρα που μιλούσε, οι αστυνομικές αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές στην Τρίπολη, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί, κάηκαν οχήματα και οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες σε αφίσες του Καντάφι.

Σημειώνεται ότι οι βίαιες διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν στην Τρίπολη, έπειτα από μέρες διαδηλώσεων στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, κατά τις οποίες τουλάχιστον 233 άτομα έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Human Rights Watch.

Τη σοβαρή ανησυχία τους για την κατάσταση στη Λιβύη εκφράζουν οι ΗΠΑ, που έχουν προειδοποιήσει τους Αμερικανούς να καθυστερήσουν τα όποια ταξίδια έχουν προγραμματίσει για τη χώρα.

Ο ίδιος ο Σαΐφ αλ Ισλάμ δήλωσε ότι οι αναφορές για εκατοντάδες θύματα είναι υπερβολικές, αν και παραδέχτηκε ότι η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις έκαναν κάποια λάθη στον τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλωτών, μεταδίδει το Reuters.

Προκειμένου να κατευναστεί το λαϊκό αίσθημα, επανέρχεται επί τάπητος και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είχε στο παρελθόν προωθήσει ο Σαΐφ αλ Ισλάμ. Το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο -το αντίστοιχο του κοινοβουλίου στη Λιβύη- συνεδριάζει σήμερα με ατζέντα την υιοθέτηση ξεκάθαρων μεταρρυθμίσεων, εκ των οποίων και η ενίσχυση των μισθών.


Από το Ιράν έως το Μαρόκο εξαπλώνεται ο "ιός της επανάστασης"

Σημειώνεται ότι οι επαναστάσεις που οδήγησαν σε ανατροπή των Προέδρων της Τυνησίας και της Αιγύπτου έχουν κλονίσει τον αραβικό κόσμο και έχουν συμπαρασύρει διαδηλώσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Στο Μπαχρέιν χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μανάμα, ζητώντας πολιτική αλλαγή και περιμένοντας τις διαπραγματεύσεις με τους σουνίτες ηγέτες.

Οι αναταραχές πλήττουν επίσης την Υεμένη, την Τυνησία, το Μαρόκο, το Ομάν, το Κουβέιτ, την Αλγερία και το Τζιμπουτί, ενώ στο Ιράν χιλιάδες άτομα των σωμάτων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων πόλεων προκειμένου να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v