Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Λιβύη ωθεί στα 108 δολ. το πετρέλαιο

Στα υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετών εκτινάσσεται η τιμή του πετρελαίου, εξαιτίας των βίαιων ταραχών στην Λιβύη και άλλα έθνη στην πλουσιότερη πετρελαϊκά περιοχή του πλανήτη, την περιφέρεια Μέσης Ανατολής–Βορείου Αφρικής.

Η Λιβύη ωθεί στα 108 δολ. το πετρέλαιο
Στα υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετών εκτινάσσεται η τιμή του πετρελαίου, εξαιτίας των βίαιων ταραχών στην Λιβύη και άλλα έθνη στην πλουσιότερη πετρελαϊκά περιοχή του πλανήτη, την περιφέρεια Μέσης Ανατολής – Βορείου Αφρικής.

Καθώς οι μεγαλύτερες πόλεις της Λιβύης κλονίζονται από τις συγκρούσεις, μια διεθνής πετρελαϊκή εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή έως και 100.000 βαρελιών την ημέρα, που αντιστοιχεί στο 6% περίπου της παραγωγής της Λιβύης, ενώ άλλη μεγάλη πετρελαϊκή δήλωσε πως αποσύρει το προσωπικό της.

Η τιμή του Brent (συμβόλαια παράδοσης Απριλίου) άγγιξε τα 108,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτήν την ώρα κινείται στα 107,3 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό (συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου), άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, στα 94,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στα 93,85 δολάρια.

Η αναταραχή που πλήττει τα αραβικά έθνη αποτελεί το βασικό ζήτημα στην ατζέντα των συνομιλιών μεγάλων παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας, που συναντώνται σήμερα στο Ριάντ. Παρά τις συνθήκες κρίσης πάντως, λίγοι αξιωματούχοι συμφωνούν να διοχετευτεί περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά για να εκτονωθεί η κατάσταση.


ΙΕΑ: ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αποτελούν κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι βιομηχανοποιημένες χώρες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου για να καλύψουν τυχόν διακοπές στην προμήθεια από τη Μέση Ανατολή.

Εάν το πετρέλαιο παραμείνει πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι στο 2011, κινδυνεύουμε να επαναληφθεί η κρίση του ’08, προειδοποίησε ο διεθνής οργανισμός.


ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ 30 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ιταλία, που φημολογείται ότι υφίσταται επιβράδυνση στην εισαγωγή πετρελαίου, εξαιτίας της αναταραχής στην αφρικανική χώρα.

Η Ιταλία εισάγει το 25% του πετρελαίου της και το 10% του φυσικού της αερίου από την Λιβύη.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η χώρα διαθέτει αποθέματα πετρελαίου για 90 ημέρες και αερίου για 30 ημέρες.

Ο πανικός των επενδυτών στο ιταλικό χρηματιστήριο να καλύψουν τις θέσεις τους σε μετοχές με μεγάλα ανοίγματα στην Λιβύη, όπως η πετρελαϊκή Eni και η τράπεζα UniCredit, προκάλεσε βουτιά 2% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου χθες Δευτέρα. Φημολογείται μάλιστα ότι αυτές οι πανικόβλητες συναλλαγές προκάλεσαν το «τεχνικό πρόβλημα» εξαιτίας του οποίου το ιταλικό χρηματιστήριο παραμένει σήμερα κλειστό.


ΙΡΑΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΟ ΣΟΥΕΖ

Παράλληλα, δύο ιρανικά πολεμικά πλοία ξεκίνησαν να διασχίζουν την διώρυγα του Σουέζ και κατευθύνονται προς την Μεσόγειο, σε μια κίνηση που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την αντίδραση του Ισραήλ και επιτείνει τις ανοδικές πιέσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού.

Σε μια ανεξάρτητη εξέλιξη, το Ιράν ανακοίνωσε ότι διέκοψε όλες τις πετρελαϊκές δραστηριότητες στην Λιβύη και θα εκκενώσει τις εγκαταστάσεις από το προσωπικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v