Καντάφι: Πολεμήστε για τη Λιβύη και το πετρέλαιο

Δεκάδες νεκροί προστέθηκαν στον τραγικό απολογισμό των συγκρούσεων στην Λιβύη μετά τις επιθέσεις εναντίον προσκυνητών στην προσευχή της Παρασκευής που διέταξε ο ηγέτης της Λιβύης.

Καντάφι: Πολεμήστε για τη Λιβύη και το πετρέλαιο
Να υπερασπιστούν την Λιβύη και τα πετρελαικά συμφέροντα της χώρας, κάλεσε σήμερα ο πρόεδρος Καντάφι τους οπαδούς του ενώ άνοιξε τα στρατόπεδα προκειμένου να δοθούν όπλα σε όσους τον υποστηρίζουν.

Σημειώνεται ότι πολλές περιοχές στη Λιβύη βρίσκονται πλέον στον έλεγχο της αντιπολίτευσης ενώ σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις γύρω από την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη.

Στο μεταξύ, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού καταστολής, καθώς και στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση χορήγησης θεώρησης εισόδου στον Καντάφι και σε άλλα στελέχη του καθεστώτος του και συγγενείς του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε την παραίτηση του Μοαμάρ Καντάφι, ενώ Αμερικανοί Γερουσιαστές ζήτησαν από τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να στηρίξει τους διαδηλωτές με παροχή όπλων. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του Reuters και οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν ανάκληση της διπλωματικής αποστολής στην Τρίπολη. Αργά το βράδυ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ο δρόμος προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης δεν είναι πλέον προσβάσιμος, την ώρα που οι ξένες κυβερνήσεις αγωνίζονται να βγάλουν τους υπηκόους τους από την πρωτεύουσα της αιματοβαμμένης χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Αλ Αραμπίγια, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που είναι πιστοί στον Καντάφι, άνοιξαν πυρ κατά προσκυνητών την ώρα που αποχωρούσαν από τζαμί μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής.


ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και το ΝΑΤΟ πραγματοποιούν έκτακτες συνεδριάσεις με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Λιβύη, με τη Γαλλία και τη Βρετανία να ζητούν επιβολή κυρώσεων, ενώ η Ουάσιγκτον διαμηνύει πως είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε συνομιλίες με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενώ η Ουάσιγκτον διαμηνύει πως αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: κυρώσεις αλλά και στρατιωτικά μέσα. Η Γερμανία, από τη δική της πλευρά, επιδιώκει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της οικογένειας Καντάφι, αλλά φαίνεται πως αποκλείει το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων στη χώρα. Ήδη, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πάγωμα όλων των λογαριασμών της οικογένειας Καντάφι. Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αρνήθηκε ότι υπάρχουν ελβετικοί λογαριασμοί και δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον της Ελβετίας για δυσφήμιση.


ΝΤΟΜΙΝΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ

Παράλληλα, το ένα μετά το άλλο «πρωτοκλασάτα» στελέχη της κυβέρνησης Καντάφι παραιτούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την διαχείριση της κρίσης και κάποιοι φέρονται να προσχωρούν στην αντιπολίτευση.

Ο στενός συνεργάτης σύμβουλος και εξάδελφος του Καντάφι, Καντάφ αλ-Νταμ, παραιτήθηκε από όλα τα δημόσια αξιώματά του, ενώ και ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης Αμπντούλ Ραχμάν αλ – Aμπαρ παραιτήθηκε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, παραιτήθηκε και ο πρέσβης της Λιβύης στο Παρίσι.

Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ!

Εν τω μεταξύ, ο Μουαμάρ Καντάφι, που ήδη έχει χάσει τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας, μάχεται σε πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα της Τρίπολης και πλέον… μοιράζει λεφτά για να κατευνάσει τη λαϊκή οργή.

Η κρατική τηλεόραση της χώρας μεταδίδει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε αύξηση των μισθών και των επιδομάτων για τρόφιμα, καθώς και ειδικά επιδόματα για όλες τις οικογένειες, στην πρώτη της ουσιαστική προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή. Βάσει των ανακοινώσεων, κάθε οικογένεια θα λάβει 400 δολάρια για να αντεπεξέλθει στο μεγαλύτερο κόστος των τροφίμων, ενώ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων σε ορισμένες κατηγορίες θα αυξηθούν ακόμη και κατά 150%.


ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ

Γαλλικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2.000 νεκρούς, ενώ, όπως αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία, οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται με τους αντικαθεστωτικούς σε πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Ο Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Λιβύης, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι και δύο πόλεις στο δυτικό τμήμα της χώρας, η Μισράτα και η Ζουάρα, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η πόλη Ζαουίγια, σε απόσταση μόλις 40 χλμ. από την Τρίπολη, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις φέρονται να επιτέθηκαν σε ένα τζαμί όπου είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές. Όπως αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας στο Associated Press, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ο Καντάφι μίλησε με τηλεφωνική σύνδεση στην κρατική τηλεόραση και ζήτησε ηρεμία. «Φάνηκε περισσότερο σαστισμένος παρά νευριασμένος», σχολιάζουν οι «F.T.», αναφέροντας ότι ο Λίβυος ηγέτης επέρριψε τις ευθύνες για την επανάσταση στον Οσάμα μπιν Λάντεν, ενώ δήλωσε για τους διαδηλωτές πως «είναι 17 χρονών, τους δίνουν χάπια τη νύχτα, τους βάζουν παραισθησιογόνα ναρκωτικά μέσα στα ποτά τους, στο γάλα τους, στον καφέ τους, στον Nescafe».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v