Περιορίζεται στην Τρίπολη ο Καντάφι

Ο στρατός του Καντάφι δεν καταφέρνει να επανακτήσει τον έλεγχο πόλεων και ο Λίβυος ηγέτης περιορίζεται πια στην Τρίπολη, ενώ η δύση κλιμακώνει τις οικονομικές και στρατιωτικές πιέσεις εναντίον του.

Περιορίζεται στην Τρίπολη ο Καντάφι
Οι αφοσιωμένες στον συνταγματάρχη Καντάφι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης δεν καταφέρνουν να επανακτήσουν τον έλεγχο πόλεων τις οποίες έχουν καταλάβει εξεγερθέντες στις βορειοδυτικές περιοχές και ο Λίβυος ηγέτης περιορίζεται πλέον στην Τρίπολη, ένα από τα τελευταία οχυρά του.

Παράλληλα η δύση κλιμακώνει τις πιέσεις εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, προχωρώντας σε βαρύ οικονομικό αποκλεισμό της κυβέρνησης και της οικογένειάς του και περικυκλώνοντας στρατιωτικά την χώρα.

Εν τω μεταξύ η κατάσταση στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν την Λιβύη χώρα εξαιτίας των πολύνεκρων συγκρούσεων.

Περίπου 140.000 άνθρωποι από την Λιβύη έχουν κατευθυνθεί στην Τυνησία και την Αίγυτπο. Πριν λίγη ώρα, φρουροί των συνόρων υποχρεώθηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα στην προσπάθεια να επιβάλλουν την τάξη στους εκατοντάδες πρόσφυγες από την Λιβύη που διασχίζουν τα σύνορα.


Οχυρώνεται στην Τρίπολη

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο "φιλο-κανταφικός" στρατός προσπάθησε να επανακαταλάβει τις δυτικές πόλεις Ζαβίγια, Μισράτα και Ναλούτ, αλλά αποκρούστηκε από εξεγερθέντες με την βοήθεια μονάδων του στρατού που έχουν αποστατήσει. Οι περισσότερες ανατολικές περιοχές της χώρας έχουν ήδη περιέλθει στον έλεγχο των εξεγερθέντων.

Ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης πάντως, επιμένει ότι η επανάσταση εναντίον του είναι έργο της μειοψηφίας. Δήλωσε χθες στο BBC πως "όλος ο λαός με αγαπά και είναι έτοιμος να πεθάνει για να με προστατεύσει".

Οι εχθροί του Καντάφι φοβούνται ότι έχει τη δυνατότητα να απειλήσει πόλεις οι οποίες έχουν καταληφθεί από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Αναφέρθηκε ότι η αεροπορία βομβάρδισε αποθήκη πυρομαχικών σε εδάφη των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην ανατολική περιφέρεια.


Οι δυτικές πιέσεις αυξάνονται


Πάντως η δύση ανασύρει τα μεγάλα όπλα των οικονομικών κυρώσεων και της στρατιωτικής ανάπτυξης για να πιέσει την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Μεγάλες δυτικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία μελετούν επιθετικότερα μέτρα ανατροπής του Καντάφι και το Πεντάγωνο αναπτύσσει ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις γύρω από την Λιβύη.

"Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να χρησιμοποιεί το καθεστώς στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον του ίδιου του λαού του", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, κ. Ντέιβιντ Κάμερον.

"Τίποτα δεν αποκλείεται όσο η κυβέρνηση της Λιβύης εξακολουθεί να απειλεί και να σκοτώνει Λίβυους", πρόσθεσε η κ. Χίλαρι Κλίντον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνεδρίαση του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, πάντως κ. Ταγίπ Ερντογάν, τάχθηκε κατά οποιασδήποτε παρέμβασης της δυτικής συμμαχίας των μελών του ΝΑΤΟ στην Λιβύη, χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε τέτοια κίνηση «αδιανόητη».


Πάγωμα λογαριασμών 30 δισ. δολ.

Οι στρατιωτικοί ελιγμοί συμπίπτουν με τις διεθνείς προσπάθειες να ασκηθεί και οικονομική πίεση στον στρατηγό Καντάφι, του οποίου οι δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την Τρίπολη.

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν παγώσει λογαριασμοί ύψους 30 δισ. δολ. σε ενεργητικά στελεχών της κυβέρνησης της Λιβύης. "Είναι το μεγαλύτερο πάγωμα που έχει γίνει ποτέ στο πλαίσιο κυρώσεων".
 
Στη Βρετανία πάγωσαν ενεργητικά ύψους τουλάχιστον 1 δισ. στερλινών, τα οποία ανήκουν στον στρατηγό Καντάφι και σε πέντε μέλη της οικογένειάς του.

Η Ε.Ε. επίσης κατέστησε γνωστές κυρώσεις στη Λιβύη, καθώς και την διενέργεια έκτακτης συνόδου για το ζήτημα της Λιβύης και της Βορείου Αφρικής στις Βρυξέλλες, στις 11 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v