Στη σέντρα ο τραπεζίτης των φτωχών

Την απόλυση του νομπελίστα ειρήνης Μ. Γιουνούς γνωστού και ως τραπεζίτη των φτωχών από την τράπεζα που ο ίδιος ίδρυσε ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα του Μπαγκλαντές, σε μία περίεργη υπόθεση με έντονο παρασκήνιο.

Στη σέντρα ο τραπεζίτης των φτωχών
Την απόλυση του νομπελίστα ειρήνης Μουχάμεντ Γιουνούς, γνωστού και ως τραπεζίτη των φτωχών, από την τράπεζα που ο ίδιος ίδρυσε ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα του Μπαγκλαντές, σε μία μάλλον περίεργη υπόθεση με έντονο παρασκήνιο.

"Η Κεντρική Τράπεζα του Μπανγκλαντές απάλλαξε τον Γιουνούς από τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή της Grameen Bank και η σχετική απόφασή της έχει άμεση ισχύ", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Μουζαμέλ Χαντ, πρόεδρος της Grameen Bank.

Ο Γιουνούς αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, εκ των οποίων μία αγωγή για δυσφήμηση που κατέθεσε εναντίον του βουλευτής αλλά και κατηγορίες για κακοδιαχείριση νορβηγικών αναπτυξιακών κεφαλαίων, που διατυπώθηκαν σε ρεπορτάζ νορβηγικής τηλεόρασης. Πολλοί μάλιστα έχουν ασκήσει έντονη κριτική στην τράπεζα μικροχρηματοδοτήσεων, καταγγέλλοντας ιδιαίτερα επαχθείς όρους για τους δανειζόμενους, οι οποίοι φέρονται μάλιστα να οδήγησαν σε αρκετές αυτοκτονίες.

Η Κεντρική Τράπεζα του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε την απομάκρυνσή του, αναφέροντας ως αιτία την παραβίαση των κανόνων συνταξιοδότησης της χώρας. Όπως δήλωσε αξιωματούχος της στο Associated Press, ο Γιουνούς παραβίασε τη νομοθεσία καθώς παρέμεινε στο τιμόνι της τράπεζας αφού ξεπέρασε και το 60ό έτος της ηλικίας, που είναι υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης. Ο κ. Γιουνούς είναι 70 ετών.

Σύμφωνα με το BBC, οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν την απόλυσή του στη διαμάχη του με τον πρωθυπουργό της χώρας Σέιχ Χασίνα. Τον Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές κατηγόρησε τον Γιουνούς ότι διοικεί την Τράπεζα των Φτωχών σαν προσωπική του περιουσία και πως πίνει το αίμα των φτωχών.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως στα μέσα Ιανουαρίου ο Γιουνούς είχε εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου του Μπαγκλαντές για μια υπόθεση δυσφήμησης, η οποία χρονολογείται από το 2007, γεγονός που έχει περιπλέξει τη νομική κατάστασή του στην ίδια του τη χώρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για τις χρηματοπιστωτικές πρακτικές της Grameen Bank. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης είναι ενδεικτική των επίμονων τριβών ανάμεσα στον Γιουνούς και τον Χασίνα, που χρονολογούνται από το 2007, όταν ο πρώτος είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει δικό του κόμμα.

Ένας όμιλος φιλανθρωπικών οργανώσεων, του οποίου ηγείται η πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον, έσπευσε να υπερασπιστεί τον Γιουνούς, κάνοντας λόγο για άδικη μεταχείριση από την κυβέρνηση και για πολιτικά οργανωμένες επιθέσεις εναντίον του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v