Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη: Ψυχρή υποδοχή στο σχέδιο Τσάβες

Στο κενό φαίνεται πως πέφτει η ειρηνευτική πρωτοβουλία του Ούγκο Τσάβες για την Λιβύη καθώς οι αντικαθεστωτικοί αρνούνται να διαπραγματευτούν με το καθεστώς Καντάφι. Αναφορές για 6000 νεκρούς, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Λιβύη: Ψυχρή υποδοχή στο σχέδιο Τσάβες
Στο κενό φαίνεται πως πέφτει η ειρηνευτική πρωτοβουλία του Ούγκο Τσάβες για την Λιβύη καθώς οι αντικαθεστωτικοί αρνούνται να διαπραγματευτούν με το καθεστώς Καντάφι.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουαμάρ Καντάφι και το πρότεινε την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην οποία θα συμμετέχουν πολλές φίλες χώρες οι οποίες θα αναλάβουντον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στον Λίβυο ηγέτη και του εξεγερθέντες. «Δεν είναι καλύτερο αντί να στείλουμε στόλο και αεροπλάνα να στείλουμε μία αποστολή καλής θέλησης για να βοηθήσουμε ώστε τα αδέρφια μας να μην σκοτώνονται μεταξύ τους; «δήλωσε ο Τσάβες.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Καντάφι συμφώνησε με το σχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει την αποστολή στη Λιβύη επιτροπής από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προκειμένου να βρεθεί μια διαπραγματεύσιμη λύση στην κρίση.

Η αντίδραση των εξεγερθέντων όμως, ήταν εξαρχής αρνητική. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, δήλωσε ότι απορρίπτει πλήρως την ιδέα της διεξαγωγής συνομιλιών με τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα ανταποκριτής του Al Jazeera. Ο Άμπντελ Τζαλίλ είπε επίσης ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με κανέναν σχετικά με την πρωτοβουλία της Βενεζουέλας να δοθεί τέλος στην κρίση στη Λιβύη.

Για το ειρηνευτικό σχέδιο Τσάβες ενημερώθηκε και ο Αραβικός Σύνδεσμος, όπως επιβεβαίωσε ο γενικός του γραμματάς Αμρ Μούσσα. «Ενημερωθήκαμε για το σχέδιο του Τσάβες, αλλά αυτό είναι ακόμα υπό εξέταση. Είχαμε διαβουλεύσεις με πολλούς ηγέτες χθες», δήλωσε ο Μούσα τηλεφωνικώς σήμερα στο Reuters χωρίς να διευκρινίσει πότε θα ληφθεί απόφαση για το σχέδιο αυτό.

Στους 6.000 ο τραγικός απολογισμός - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Σε 6.000 ανέρχονται οι νεκροί της καταστολής της εξέγερσης στη Λιβύη κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, εκ των οποίων οι 3.000 βρίσκονται μόνον στην Τρίπολη, δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άλι Ζεϊντάν. «Ο αριθμός των θυμάτων για όλη τη χώρα είναι 6.000, εκ των οποίων οι 3.000 στην Τρίπολη, 2.000 στη Βεγγάζη και 1.000 σε άλλες πόλεις», όπως η Ζαουίγια ή η Ζεντέν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) στο Παρίσι.

Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και άλλες πηγές.

"Πριν από περίπου δύο ώρες στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τομέα που βρίσκεται μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρίας και της κατοικημένης ζώνης", ανέφερε ο Φάταχ αλ Μογράμπι, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Μπρέγκα. "Απ' ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχουν θύματα", τόνισε.

Έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου - Έκτακτη σύνοδος της ΕΕ

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο θα αρχίσει έρευνα εναντίον 10-15 λίβυων αξιωματούχων
, που θεωρούνται ύποπτοι για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", για "πολύ σοβαρές πράξεις" κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα El Pais.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο αφιερωμένη στην κρίση στη Λιβύη στις 10 Μαρτίου, την παραμονή μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ με το ίδιο θέμα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος.  Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή "γεύματος εργασίας", με πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, διευκρίνισε μία από τις εκπροσώπους της, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

Ο στόχος της συνόδου θα είναι να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επομένη με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ για να διαμορφωθεί μια κοινή απάντηση στην εξέγερση στη Λιβύη, η οποία αντιμετωπίζει κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, και ευρύτερα για να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική έναντι των χωρών της βόρειας Αφρικής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v