Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roubini: Ορατός ο κίνδυνος διπλής ύφεσης

Εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου ακόμη και στα 140 δολ. θεωρεί πιθανή ο γνωστός αναλυτής κ. Ν. Roubini εάν κλιμακωθεί η αναταραχή στο ισλαμικό τόξο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο διπλής ύφεσης για τη διεθνή οικονομία.

Roubini: Ορατός ο κίνδυνος διπλής ύφεσης
Εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου ακόμα και στα 140 δολάρια το βαρέλι θεωρεί πιθανή ο γνωστός οικονομικός αναλυτής κ. Nouriel Roubini εάν κλιμακωθεί η αναταραχή στο ισλαμικό τόξο, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο διπλής ύφεσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτροχιασμό της εύθραυστης διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης, προειδοποίησε ο κ. Roubini, μιλώντας στο Επενδυτικό Συνέδριο για τη Μέση Ανατολή. Αν και παραδέχεται ότι η προσφορά πετρελαίου δεν έχει πληγεί σημαντικά από τη μέχρι τώρα αναταραχή, επισημαίνει πως οι ανησυχίες των επενδυτών ενδέχεται να οδηγήσουν την τιμή του μαύρου χρυσού" σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Όπως διευκρίνισε ο γνωστός οικονομικός αναλυτής, εάν η τιμή του πετρελαίου κινηθεί άνω των 140 δολ./βαρέλι, τότε το σενάριο διπλής ύφεσης για ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες είναι ορατό. "Αύξηση της τιμής του "μαύρου χρυσού" κατά 15% - 20% ίσως φρενάρει την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην ευρωζώνη, ενώ οι αναδυόμενες αγορές ενδεχομένως να υποστούν περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και μείωση της ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα της εκτίναξης στις εισαγόμενες τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v