Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μ. Καντάφι έπληξε πετρελαικές εγκαταστάσεις

Ο Συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι προειδοποίησε τις δυτικές δυνάμεις ότι «οι άνθρωποί του θα πάρουν τα όπλα» εάν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από τον ΟΗΕ, όπως ζητούν πολλοί εξεγερθέντες.

Ο Μ. Καντάφι έπληξε πετρελαικές εγκαταστάσεις
Ο Συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι προειδοποίησε τις δυτικές δυνάμεις ότι «οι άνθρωποί του θα πάρουν τα όπλα» εάν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην χώρα από τα Ηνωμένα Εθνη, όπως ζητούν πολλοί εξεγερθέντες.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση, δήλωσε ότι η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα δείξει ότι η πραγματική πρόθεση της εξέγερσης είναι η κατάκτηση των πετρελαίων της Λιβύης.


Οι πετρελαϊκές επιθέσεις

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις, οι φιλο-κανταφικές δυνάμεις εμφανίζονται να έχουν επανακαταλάβει την πόλη Ζαουίγια, που βρίσκεται 50 χλμ από την Τρίπολη και φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου στη Λιβύη.

Παράλληλα, μεγάλη έκρηξη παρατηρήθηκε νωρίτερα κοντά στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ που κρατούν οι δυνάμεις των ανταρτών και έχει υποστεί αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς από κυβερνητικά αεροσκάφη τις τελευταίες ημέρες. Το Associated Press αναφέρθηκε στον αεροπορικό βομβαρδισμό ενός διυλιστηρίου στο Ρας Λανούφ. Το μαχητικό αεροσκάφος πετούσε για ώρα σε χαμηλό ύψος προτού πλήξει την περιοχή μεταξύ του διυλιστηρίου και των μεσογειακών ακτών. Μια τεράστια έκρηξη ακούστηκε, σύμφωνα με το BBC.

Νωρίτερα, οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν στο Reuters ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έπληξαν δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στο Ελ Σιντέρ, ενώ Εν τω μεταξύ τρία αεροσκάφη από τα πέντε του προσωπικού στόλου του Καντάφι, απογειώθηκαν το πρωί από την Τρίπολη, σύμφωνα με το αραβικό πρακτορείο Αλ Τζαζίρα. Το καθένα εξ αυτών πήρε διαφορετική κατεύθυνση. Ένα από τα τρία αεροσκάφη, μπήκε στο FIR Αθηνών. Σύμφωνα με τις αναφορές στο Αλ Τζαζίρα του, τα αεροσκάφη είχαν προορισμό τη Βιέννη, την Αθήνα και το Κάιρο.

Με τις πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις, πάνω από 1.000 άτομα πιστεύεται ότι έχουν χάσει την ζωή τους από τα μέσα Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εξέγερση κατά της 41ετούς ηγεσίας του Καντάφι. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 212.000 άνθρωποι, οι περισσότερες μετανάστες εργάτες, έχουν φύγει από την χώρα.


Οι ξένες αντιδράσεις

Ο εξόριστος πρίγκιπας της Λιβύης Μοχάμεντ ελ Σενούσι, ζήτησε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον των αντιαεροπορικών συστημάτων του Μουαμάρ Καντάφι, ωστόσο τάχθηκε κατά της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συνέλθουν σε έκτακτη συνεδρίαση για την κρίση στη Λιβύη το Σάββατο στο Κάιρο με θέμα την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης για να προστατευθούν οι άμαχοι.

Η επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας, Κάθριν Άστον, ζήτησε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη, τόνισε ότι αυτό θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους,
σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, εξετάζουν ευρύ φάσμα στρατιωτικών λύσεων, τα οποία δεν απαιτούν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μεταξύ αυτών η δημιουργία μιας αεροπορικής και ναυτικής γέφυρας για τη μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών, ναυτικές περιπολίες για να αποκλειστεί κάθε μεταφορά όπλων στην λιβυκή κυβέρνηση, ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού.

Ενισχύεται το brent στα 116 δολάρια

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 3 δολάρια και πλέον ξεπερνώντας τα 116 δολ. ανά βαρέλι, καθώς κλιμακώθηκαν οι μάχες στην Λιβύη με βομβαρδισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα στέλεχος του OPEC δήλωσε ότι το καρτέλ «δεν βλέπει λόγους» διεξαγωγής έκτακτης συνόδου για τον καθησυχασμό των φόβων όσον αφορά την προσφορά πετρελαίου.

Το συμβόλαιο Απριλίου του Brent ενισχύεται 2,68 δολ. στα 115,74 δολάρια, έχοντας φθάσει ενδοσυνεδριακά στα 116,18 δολ. Η ποικιλία WTI στη Νέα Υόρκη κερδίζει 45 σεντς στα 105,47 δολάρια. 

Νωρίτερα, οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν στο Reuters ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έπληξαν δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στο Ελ Σιντέρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v