Διπλωματικός "πυρετός" σε ΕΕ-ΝΑΤΟ για τη Λιβύη

Σφίγγει ο διπλωματικός κλοιός γύρω από τον Μουαμάρ Καντάφι, ενώ το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιούν σήμερα διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο επιβολής «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη Λιβύη.

Διπλωματικός πυρετός σε ΕΕ-ΝΑΤΟ για τη Λιβύη
Σφίγγει ο διπλωματικός κλοιός γύρω από τον Μουαμάρ Καντάφι, ενώ το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιούν σήμερα διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο επιβολής «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη Λιβύη.

Το Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι ετοιμάζει μια σειρά στρατιωτικές επιλογές για τη Λιβύη, που περιλαμβάνει και την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ενώ τα σχέδια αυτά θα συζητηθούν με τους υπουργούς του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχοι του στρατού, μάλιστα, δήλωσαν πως μια τέτοια ζώνη θα μπορούσε να εφαρμοστεί γρήγορα.

«Αν ζητηθεί και εάν χρειαστεί, μπορούμε να ανταποκριθούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλές ευαισθησίες στην περιοχή σε ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ξένη στρατιωτική παρέμβαση», δήλωσε στο Sky News ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Η Ιταλία, οι στρατιωτικές βάσεις της οποίας θα μπορούσαν να παίξουν κρίσιμο ρόλο σε μια στρατιωτική παρέμβαση, έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τις όποιες αποφάσεις λάβουν το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. ή ο ΟΗΕ, ανοίγοντας τον «δρόμο» για απόβαση αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στη Νάπολη, εάν χρειαστεί.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ξεκαθάρισε από την πλευρά της ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι ζήτημα του ΟΗΕ και δεν θα πρέπει να είναι αμερικανική πρωτοβουλία.

Αμφίβολη παραμένει, ωστόσο, η στάση που θα κρατήσουν για το θέμα αυτό η Ρωσία (η οποία είναι και ένας από τους βασικότερους προμηθευτές όπλων της Λιβύης) και η Κίνα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε απόφαση με την οποία «απαγορεύονται η εξαγωγή από τη Ρωσία προς τη Λιβύη καθώς και η πώληση, η διανομή και η μεταφορά όλων των τύπων όπλων και συναφών υλικών, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών, αρμάτων μάχης και στρατιωτικού hardware».

Εξάλλου, σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Β. Αφρική, με την προσοχή να επικεντρώνεται στο πώς το μπλοκ μπορεί να στηρίξει τη διαδικασία μετάβασης στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, καθώς και η επιβολή κυρώσεων και η χρήση άλλων τρόπων για να ασκηθεί πίεση στον Καντάφι.

Την Τετάρτη, δύο μέλη του συμβουλίου της αντιπολίτευσης της Λιβύης επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ξεκαθάρισαν ότι θέλουν από την Ε.Ε. ηθική υποστήριξη, πολιτική αναγνώριση και επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που θα προστατεύει τις περιοχές τις οποίες έχουν καταλάβει οι αντικαθεστωτικοί, ωστόσο δεν θέλουν να υπάρξει οποιασδήποτε μορφής ξένη στρατιωτική παρέμβαση.

Εν τω μεταξύ, σε κοινή τους επιστολή προς την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., βαρόνη Άστον, οι υπουργοί εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, κ. Γουίλιαμ Χέιγκ και Γκουίντο Βέστερβελε, απευθύνουν έκκληση στην Ε.Ε. να υιοθετήσει κοινή στάση για τη Λιβύη και να αναζητήσει τρόπους για επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη χώρα.

Διπλωματικές πηγές της Βρετανίας ανέφεραν πως η επιστολή αυτή δεν σημαίνει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη, αλλά ότι εξετάζονται τρόποι για την «απομόνωση» του Καντάφι.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «η Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσει σε μια φιλόδοξη, ξεκάθαρη απάντηση με μια σειρά δράσεις βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα».

Ο κ. Χέιγκ, μάλιστα, ζητά να υπάρξει διακήρυξη της Ε.Ε. για τη Λιβύη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, που θα καλύπτει την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι απεσταλμένοι της λιβυκής κυβέρνησης φέρονται να έχουν ήδη μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να μιλήσουν σε αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που συνεδριάζουν σήμερα.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε πως απεσταλμένος του Καντάφι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας την Τετάρτη, προκειμένου να του εξηγήσει την άποψη της Τρίπολης για την κατάσταση στη Λιβύη, ενώ και από την Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι άλλος απεσταλμένος του Λίβυου ηγέτη θα συναντηθεί σήμερα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v