ΕΕ: Επέκταση κυρώσεων σε συνεργάτες Καντάφι

Νέους βομβαρδισμούς της πόλης Ras Lanuf της Λιβύης εξαπολύουν οι δυνάμεις Καντάφι. Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο, ενώ η ΕΕ επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις.

ΕΕ: Επέκταση κυρώσεων σε συνεργάτες Καντάφι
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπληξε το καθεστώς Καντάφι με επέκταση των οικονομικών κυρώσεων, ενώ η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως τον νόμιμο εκπρόσωπο των Λιβύων.

Την ίδια ώρα, νέους βομβαρδισμούς της πόλης Ras Lanuf της Λιβύης εξαπολύουν –σύμφωνα με αντικαθεστωτικούς και αυτόπτες μάρτυρες- οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι.

Η Ε.Ε. υιοθέτησε επισήμως το μεσημέρι επέκταση των οικονομικών κυρώσεων, προσθέτοντας πέντε ακόμη χρηματοπιστωτικούς θεσμούς στον κατάλογο με τους πάνω από 10 συνεργάτες του Καντάφι οι οποίοι υπόκεινται σε πάγωμα ενεργητικών και πόρων.

Αν και δεν κοινοποιήθηκε η λίστα νέους φορείς ή ιδιώτες, αναμένεται πάντως να περιλαμβάνει το κρατικό επενδυτικό ταμείο (Sovereign Wealth Fund) και την κεντρική τράπεζα της χώρας. 

Εν τω μεταξύ, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών, από το γραφείο του Σαρκοζί γνωστοποιήθηκε ότι η Γαλλία αναγνωρίζει το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο ως τον νόμιμο εκπρόσωπο των Λιβύων. Αξιωματούχος του γραφείου του γάλλου προέδρου δήλωσε πως η Γαλλία θα αποστείλει πρέσβη στην Βεγγάζη και θα δεχθεί διπλωματική αντιπροσωπεία της Λιβύης στο Παρίσι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βομβαρδισμό λίγα χιλιόμετρα από το διυλιστήριο της Ras Lanuf και κοντά σε κτήριο της Libyan Emirates Oil Refinery Company.
Επιπλέον επίσης αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι δυο άρματα μάχης του Καντάφι εξαπολύουν πυρ κατά θέσεων των ανταρτών κοντά στην πόλη Ras Lanuf.


---Εμφύλιος πόλεμος και θύματα

Για εμφύλιο πόλεμο με αυξανόμενο αριθμό τραυματιών να διακομίζονται σε νοσοκομεία στις ανατολικές πόλεις της Λιβύης κάνει λόγο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Ο πρόεδρος του ICRC κ. Jakob Kellenberger απηύθυνε έκκληση στις Αρχές της Λιβύης να χορηγήσουν στις ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας πρόσβαση στις δυτικές περιοχές της Λιβύης, περιλαμβανομένης της Τρίπολης, προκειμένου να γίνει ένας απολογισμός για τα αναγκαία.

Ο ίδιος υπενθύμισε τόσο στις δυνάμεις του Καντάφι όσο και στους αντικαθεστωτικούς ότι υπό τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους, απαγορεύεται να στοχοποιούνται πολίτες, νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και ασθενοφόρα.

Ο κ. Kellenberger δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις συνολικές απώλειες για τη χώρα, ούτε αναφορές για την δυτική πόλη Ζαουίγια, η οποία φαίνεται να άλλαξε «χέρια» δυο φορές κατά τη διάρκεια της Τετάρτης. Πρόσθεσε όμως ότι οι μάχες έχουν ενταθεί και πως οι τοπικοί γιατροί έκαναν λόγο για σημαντική αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v