Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη: Γαλλικές πιέσεις στην G8 για άμεση δράση

Η Γαλλία θα ασκήσει πιέσεις στην G8 ώστε να συμφωνηθεί ανάληψη δράσης στην Λιβύη, καθώς οι φιλο-κανταφικές δυνάμεις παίρνουν πίσω πόλεις - κλειδιά τις οποίες είχαν καταλάβει οι εξεγερθέντες.

Λιβύη: Γαλλικές πιέσεις στην G8 για άμεση δράση
Η Γαλλία θα ασκήσει πιέσεις στους υπουργούς Εξωτερικών της G8 που συναντώνται στο Παρίσι, ώστε να συμφωνηθεί ανάληψη δράσης στην Λιβύη, και θα επιτείνει τις προσπάθειες να επιταχυνθεί απόφαση του ΟΗΕ για επιβολή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Λιβύη.

Η Γαλλία, που κατέχει την κυλιόμενη προεδρία της Group of Eight, αρνήθηκε να σχολιάσει είδηση του πρακτορείου Al Jazeera ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη υποσχεθεί στους εξεγερθέντες της ανατολικής Λιβύης την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ώστε να τους στηρίξουν στην καταπολέμηση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ζήτησε και ο Αραβικός Σύνδεσμος δια στόματος του γενικού γραμματέα Αμρ Μούσα. Το αίτημα θα εξετάσει αργά σήμερα Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι επιτίθενται με άρματα μάχης και αεροσκάφη εναντίον των εξεγερθέντων και πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι ο ηγέτης της Λιβύης θα επικρατήσει και θα ανακαταλάβει τον έλεγχο, πριν προλάβουν οι διεθνείς δυνάμεις να συμφωνήσουν για την πορεία της δράσης τους.

Ήδη οι φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις φέρονται να έχουν ανακαταλάβει την πόλη Μπρέγκα, ενώ ο ανηλεής βομβαρδισμός συνεχίζεται στην πόλη Ανταμπίγια.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μεταδίδει παράλληλα, ότι ο στρατός της χώρας θα παράσχει ασυλία σε όσους στρατιώτες παραδώσουν τα όπλα τους και δείξουν μεταμέλεια για την αποστασία.

Η Τουρκία, δια στόματος του Ταγίπ Ερντογάν αντιτίθεται σε οιαδήποτε έξωθεν παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της Λιβύης, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε στο al Arabiyga πως πρότεινε στον Μουαμάρ Καντάφι τον διορισμό ενός λαοφιλούς προέδρου στην χώρα.

Επιπλέον, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μεταδίδει ότι ο Μουαμάρ Καντάφι, αναζητώντας συμμάχους στην διεθνή κοινότητα, είχε συνομιλίες με τους πρεσβευτές της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας και τους κάλεσε να επενδύσουν στον πετρελαϊκό κλάδο της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v