Πυρηνικός πανικός στο Τόκιο μετά την νέα έκρηξη

Ενώπιον πιθανής καταστροφής βρίσκεται η Ιαπωνία μετά την νέα έκρηξη που απελευθέρωσε ραδιενέργεια η οποία κατευθύνεται στο Τόκιο. Πανικός στην πρωτεύουσα, αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ.

Πυρηνικός πανικός στο Τόκιο μετά την νέα έκρηξη
Ενώπιον μιας πιθανής καταστροφής βρίσκεται η Ιαπωνία μετά την νέα έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρια, που απελευθέρωσε ραδιενέργεια η οποία κατευθύνεται στο Τόκιο. Ιάπωνες και ξένοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα, αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ.

Η κρίση κλιμακώνεται καθώς οι υπεύθυνοι στις εγκαταστάσεις Φουκουσίμα ανακοίνωσαν ότι η μία από τις δύο εκρήξεις που έγιναν στον αντιδραστήρα 2 άνοιξαν τρύπα στο κέλυφος, προκαλώντας διαρροή ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα.

Αξιωματούχοι του Τόκιο, που βρίσκεται 240 χλμ. νοτίως των εγκαταστάσεων, δηλώνουν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι 10 φορές υψηλότερα από τα ομαλά επίπεδα, αλλά δεν υπάρχει απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Καθώς οι φόβοι για τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού, τσουνάμι και πυρηνικού συναγερμού στην Ιαπωνία, αυξάνονται, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο διολίσθησε έως 14% πριν κλείσει με πτώση 10,6%, επιπλέον της χθεσινής πτώσης 6,2%. Η διήμερη πτώση του δείκτη έχει εξανεμίσει 620 δισ. δολ. από την αξία του χρηματιστηρίου.

Ο πρωθυπουργός κ. Ναότο Καν παραδέχθηκε πως υπάρχει διαρροή "σημαντικής ποσότητας" ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Το πρακτορείο Kyodo μεταδίδει πως η κρίση στο εργοστάσιο Φουκουσίμα αποτιμήθηκε στους 6 βαθμούς στην επταβάθμια κλίμακα INES, ενώ η τραγωδία του Τσέρνομπιλ είχε αποτιμηθεί στους 7 βαθμούς.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 4 εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα με πιο πρόσφατες τις εκρήξεις στους αντιδραστήρες Νο 2 και Νο 4. Η Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι από την έκρηξη έχουν δημιουργηθεί στον τοίχο του αντιδραστήρα Νο 4 τρύπες διαμέτρου 8 μέτρων.

Η Tokyo Electric Power ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε τους 750 εργαζόμενους στο πυρηνικό εργοστάσιο και πως έχουν παραμείνει μόνο 50 που επωμίζονται το βάρος του χειρισμού όλων των δυσκολιών.

Πολλές χώρες όπως η Βρετανία και η Ιταλία εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για τις πληγείσες περιοχές, ενώ η Ιταλία καλεί τους πολίτες της να αποφύγουν συνολικά την Ιαπωνία.

Παράλληλα, πολυεθνικές εταιρίες καλούν το προσωπικό τους να φύγει από την Ιαπωνία ή έστω να μετακινηθεί από το Τόκιο σε σημεία με χαμηλότερη ραδιενέργεια. Η Κίνα ανακοίνωσε την απομάκρυνηση όλων των πολιτών της από τις πληγείσες περιοχές.


Αδειάζουν τα supermarkets στο Τόκιο

Η υπουργός Κατανάλωσης της χώρας, κ. Ρένχο, κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες της να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων για να αποθηκεύουν προμήθειες, εξαιτίας του φόβου για επιδείνωση της πυρηνικής κρίσης. Σαφέστατη ένδειξη πανικού είναι το γεγονός πως τα ράφια στο Don Quixote, πολυκατάστημα 24ωρης λειτουργίας, είναι άδεια αφού ξεπούλησε όλα τα ραδιόφωνα, τους φακούς, τα κεριά, τις κονσέρβες και τους υπνόσακους. Διεθνείς ανταποκριτές επίσης φεύγουν από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

"Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να εμποδίσουμε περαιτέρω διαρροές. Γνωρίζω ότι ο κόσμος ανησυχεί, αλλά θα ήθελα να σας ζητήσω να διατηρήσετε την ηρεμία". Αυτό δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Οι άνεμοι πνέουν προς νότια κατεύθυνση, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα του κινδύνου ραδιενεργά σωματίδια να φθάσουν πάνω από την πρωτεύουσα.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο ανέβασε την εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού στα 9 Ρίχτερ. Εν τω μεταξύ νέος μετασεισμός, μεγέθους 6 βαθμών Ρίχτερ, έπληξε νωρίς σήμερα την ανατολική Ιαπωνία.

Το υπουργείο Μεταφορών της χώρας επέβαλε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για 30 χιλιόμετρα γύρω από το εργοστάσιο, μεταδίδει το πρακτορείο Juji.

Ευρωπαϊκές και ασιατικές αεροπορικές εταιρίες ακύρωσαν πτήσεις προς και από το Τόκιο. Ανάμεσά τους η Lufthansa, η Air China, η Air France, η Eva Airways και η Swiss International Air Lines.

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα που είχαν σπεύσει στην περιοχή για βοήθεια μετά το τσουνάμι απομακρύνονται για "προληπτικούς λόγους".


Καθησυχαστικός ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Ιαπωνία παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τον πληθυσμό της από τη ραδιενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των εκκενώσεων, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε πως το Τόκιο δεν έχει ακόμη ζητήσει διεθνή συνδρομή.

"Προς το παρόν, οι Ιάπωνες έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, κ. Gregory Hartl, και συμπλήρωσε: "Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση. Μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v