Ιαπωνία: Το χειρότερο δυνατό σενάριο

Πώς βλέπουν δύο πυρηνικοί επιστήμονες και ο επικεφαλής πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας την πυρηνική απειλή στην Ιαπωνία. Ποιο είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ραδιενέργεια.

Ιαπωνία: Το χειρότερο δυνατό σενάριο
Το χειρότερο δυνατό σενάριο για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία επιχειρούν να προσδιορίσουν δύο διακεκριμένοι πυρηνικοί επιστήμονες και ο επικεφαλής πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον πυρηνικό επιστήμονα κ. Sergei Kiriyenko, επικεφαλής πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, το χειρότερο σενάριο δεν είναι άλλο από την τήξη και των έξι αντιδραστήρων, όπως υπογράμμισε σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της χώρας, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν

"Η τήξη και των έξι, συνδυαστικά, είναι μεγάλη απειλή, δυστυχώς", εξηγεί ο διακεκριμένος επιστήμονας. Ωστόσο, εκτίμησε ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα προκληθεί πυρηνική έκρηξη.

Οι κίνδυνοι τους οποίους επισημαίνει ο κ. Kiriyenko προέρχονται κυρίως από τα ραδιενεργά νέφη που διαρρέουν από τους αντιδραστήρες αλλά και από τη χρήση θαλασσινού νερού για  την ψύξη τους, που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο κ. Kiriyenko υπογράμμισε ότι μια μεγάλη έκρηξη, που θα μπορούσε να στείλει ραδιενεργή σκόνη έως τη στρατόσφαιρα, θα ήταν απειλή για τη Ρωσία, ωστόσο υποστηρίζει πως είναι λίγες οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.  

Εν τω μεταξύ, ο κ. Joseph Cirincione, συγγραφέας και καθηγητής πυρηνικής φυσικής στις ΗΠΑ, δήλωσε στο ABC News ότι το χειρότερο σενάριο είναι η υπερθέρμανση του πυρήνα του αντιδραστήρα.

Αν τα υλικά του πυρήνα υπερθερμανθούν, μετατρέπονται σε καυτή λάβα και διαπερνούν το προστατευτικό περίβλημα του αντιδραστήρα, διαχέοντας ραδιενέργεια στον αέρα, στο νερό και στη γη, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν συμβεί σε δύο ή τρεις αντιδραστήρες, όπως στην περίπτωση της μονάδας Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, θα οδηγήσει σε διάχυση ραδιενεργών ουσιών σε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, μολύντοντας εν τέλει χιλιάδες τ.μ., επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Michico Kaku, θεωρητικό φυσικό στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το χειρότερο σενάριο θα ήταν έκρηξη του πυρήνα του αντιδραστήρα, που θα οδηγούσε σε εκτεταμένη απελευθέρωση νέφους διοξειδίου του ουρανίου και άλλων ραδιενεργών στοιχείων.

Αυτό ακριβώς συνέβη στο Τσέρνομπιλ και θα συμβεί και τώρα αν ο πυρήνας παραμείνει πλήρως εκτεθειμένος για κάποιες ώρες. Αυτό όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μακρινή πιθανότητα.

Όσον αφορά στο πόση έκταση μπορεί να μολύνει η ραδιενέργεια, ο κ. Kaku τονίζει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες. Εάν οι άνεμοι πνέουν προς τον ωκεανό, όπως συμβαίνει συνήθως, η ραδιενέργεια θα καταλήξει εκεί. Εάν όμως γυρίσει σε βοριάς, κινδυνεύουν κάποιες από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ιαπωνίας, μεταξύ των οποίων και το Τόκιο.

Εάν η έκρηξη είναι δυνατή, ενδέχεται να στείλει ραδιενεργά υλικά σε ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, οδηγώντας τα στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, όπου ίσως πλήξουν νότιες περιοχές της Αλάσκας και τη δυτική ακτή του Καναδά και των ΗΠΑ σε περίπου 10 μέρες, προειδοποιεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v