Κρίσιμες αναμετρήσεις στην ανατολική Λιβύη

Ο στρατός ζητεί από τον λαό της Βεγγάζης να παραδώσει τα όπλα, καθώς τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα προωθούνται προς ανατολάς για μια -αποφασιστική όπως προδιαγράφεται- αναμέτρηση στις εξεγέρσεις εναντίον του Καντάφι.

Κρίσιμες αναμετρήσεις στην ανατολική Λιβύη
Ο στρατός της Λιβύης πρόσταξε τον λαό της Βεγγάζης να παραδώσει τα όπλα, καθώς τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα προωθούνται προς ανατολάς για μια, αποφασιστική όπως προδιαγράφεται, μάχη με στόχο την τελική καταστολή των εξεγέρσεων εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι.

Μιλώντας στην γαλλική τηλεόραση, ο γιός του συνταγματάρχη Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, δήλωσε ότι ο στρατός βρίσκεται κοντά στην Βεγγάζη και «όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 48 ώρες.»

Ήδη από χθες, οι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν ανακαταλάβει τις πόλεις Μπρέγκα και Ατζαμπίγια στα ανατολικά της Λιβύης, αλλά οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη Μισράτα και τη Βεγγάζη.

Καθώς η αναμέτρηση φτάνει σε σημείο καμπής, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζουν προσχέδιο ώστε να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις προς το καθεστώς Καντάφι, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν από την έδρα τους στο Παρίσι ότι έχουν αποσύρει τις ομάδες τους πλήρως από την ανατολική Λιβύη κι έχουν μεταφερθεί στην Αίγυπτο, απ’όπου πάντως σκοπεύουν να συνεχίσουν να βοηθούν τους Λίβυους πολίτες, κυρίως με αποστολές προμηθειών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει παρουσιαστεί προσχέδιο ψηφίσματος το οποίο θέτει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Λιβύη. Σύμφωνα με το προσχέδιο του ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας «αποφασίζει την επιβολή απαγόρευσης όλων των πτήσεων στην Λιβύη ώστε να προστατευθούν οι πολίτες» της χώρας.

Όπως όμως, παραδέχεται ο εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης, οι διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς το μείζον θέμα είναι ποιος θα επιβάλει την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε. «Δεν επιθυμούμε την εμπλοκή σ’ έναν πόλεμο επί βορειοαφρικανικού εδάφους», ξεκαθάρισε. Με τη στάση του Βερολίνου έχει προ πολλού ευθυγραμμιστεί και η Μόσχα.

Επιπλέον η Ιταλία, μια πιθανή βάση για την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που προτείνουν Βρετανία και Γαλλία, απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην πλουτοπαραγωγική αφρικανική χώρα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πόλεμο, η διεθνής κοινότητα δεν θέλει, δεν πρέπει και δεν μπορεί να το κάνει,» δήλωσε ο Ιταλός υπ. Εξωτερικών κ. Φράνκο Φρατίνι.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά αντιτίθεται σε ξένη παρέμβαση στην χώρα. Το ερώτημα που εμμέσως πλην σαφώς τίθεται από το Βερολίνο και την Μόσχα είναι τι θα γίνει εάν ο Καντάφι αγνοήσει την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας; Τίθεται με άλλα λόγια το ερώτημα του εάν οι αεροπορικές δυνάμεις του Αραβικού Συνδέσμου είναι διατεθειμένες να καταρρίψουν τα αεροσκάφη της Λιβύης.

Εν τω μεταξύ, πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες και βαρύ πυροβολικό ακούστηκαν στη Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης και προπύργιο των εξεγερμένων. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο στρατός που παραμένει πιστός στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι είχε ανακοινώσει ότι επίκειται επίθεσή του στη Βεγγάζη.

Αναπτερωμένος από τις στρατιωτικές του νίκες και δεδομένου ότι θεωρεί θέμα ημερών την πλήρη επικράτησή του, ο Μουαμάρ Καντάφι απειλεί πλέον ευθέως τα κράτη της Δύσης, με μη ανανέωση των πετρελαϊκών συμβολαίων. «Για να επανενωθεί η χώρα και για να διατηρηθεί ενωμένη, οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να ανακτήσουν τον έλεγχο αρκετών πόλεων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χαλέντ Καίμ και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα σε λίγες ημέρες»

Στην ίδια συνέντευξη ο Κάλεντ Καίμ, αναφερόμενος στα πετρελαϊκά συμβόλαια με τις ξένες εταιρείες, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά προέβλεψε ότι ίσως θα υπάρξουν προβλήματα στη μελλοντική συνεργασία με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης.

Ο ίδιος ο Καντάφι ξεκαθάρισε ότι τα συμβόλαια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Λιβύης θα περάσουν από τα χέρια των Δυτικών σ’ αυτά των Ρώσων, των Κινέζων και των Ινδών. Κατά τον Καντάφι, μάλιστα, «η μοναδική χώρα της Δύσης με την οποία υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας είναι η Γερμανία». Ο ίδιος χαρακτήρισε «καλό του φίλο» τον κ. Σαρκοζί, υποστήριξε εντούτοις ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει τρελαθεί. «Οι σύμβουλοί του λένε ότι πάσχει από βαριά ψυχολογική ασθένεια», δήλωσε ο Καντάφι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v