Pimco: Ιαπωνικό νέφος στη διεθνή οικονομία

Αν και η Fed απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στον παράγοντα Ιαπωνία στο ανακοινωθέν της, υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι για τους οποίους η ιαπωνική τραγωδία θα συνεχίσει να σκιάζει τη διεθνή οικονομία.

Pimco: Ιαπωνικό νέφος στη διεθνή οικονομία
Αν και η Fed απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στον παράγοντα Ιαπωνία στο τελευταίο ανακοινωθέν της, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους η ιαπωνική τραγωδία θα συνεχίσει να σκιάζει τη διεθνή οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Mohamed A. El-Erian, διευθύνοντα σύμβουλο της Pimco.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ομίλου επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα στον κόσμο αναφέρει σε συνέντευξή του στο Bloomberg:

Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στην τελευταία έκθεσή της αναβάθμισε τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ίσως όμως το πιο σημαντικό στοιχείο στις εκτιμήσεις της Federal Reserve για το μεσοπρόθεσμο μέλλον της αμερικανικής οικονομίας είναι εκείνο που δεν αναφέρθηκε στην έκθεση: η Ιαπωνία.

Πράγματι, στο ανακοινωθέν της επιτροπής Federal Open Market Committee δεν υπήρξε καμία αναφορά για τις αμερικανικές επιπτώσεις της τραγωδίας που έπληξε την τρίτη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι γι' αυτό:

Κατ' αρχάς, η FOMC πιθανότατα δεν είχε επαρκείς πληροφορίες ώστε να πάρει θέση. Τα γεγονότα ήταν πολύ πρόσφατα και το υλικό του ανακοινωθέντος είχε συγκεντρωθεί πολλές ημέρες νωρίτερα. Ούτε οι ιαπωνικές Αρχές έχουν ακόμη καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα, ειδικά αφού τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα αυξάνουν παραπάνω την αβεβαιότητα.

Ο δεύτερος λόγος είναι πιθανότατα πως η Fed πιστεύει ότι οι επιπτώσεις της ιαπωνικής τραγωδίας θα είναι πρόσκαιρες και οι ρυθμιστές οφείλουν να κοιτάξουν πέρα από τα άμεσα γεγονότα.

Είναι μια ψυχρή άποψη σε σχέση με τις τρομερές ανθρώπινες και φυσικές απώλειες. Αλλά πάντως, με βάση κυρίως όσα ακολούθησαν τον σεισμό στο Κόμπε το 1995, η κυρίαρχη άποψη είναι ότι την τραγωδία θα ακολουθήσει οργασμός ανοικοδόμησης, ο οποίος θα προκαλέσει ταχεία ανάκαμψη τύπου V στην οικονομία.

Υπάρχουν όμως τρεις συντελεστές που μπορεί να διακυβεύσουν την εκτίμηση πως οι επιπτώσεις της ιαπωνικής τραγωδίας θα έχουν πρόσκαιρη επίδραση διεθνώς.

Ο πρώτος είναι η φύση του τρομερού σοκ. Μεγάλος πλούτος καταστράφηκε και υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τις διαρροές ραδιενεργών υλικών. Επιπλέον, παραμένει άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του κράτους και τέλος είναι βέβαιο πως τα ατυχήματα θα προκαλέσουν αμφιβολίες για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, που είναι σημαντική πηγή.

Ο δεύτερος είναι η χρηματοδότηση του προγράμματος ανοικοδόμησης της Ιαπωνίας. Οι πόροι, ειδικά εκείνοι που θα απαιτήσουν εκδόσεις ομολόγων και επαναπατρισμό κεφαλαίων Ιαπώνων, οι οποίοι έχουν επενδύσει στο εξωτερικό, θα παίξουν σημαντικό ρόλο καθώς θα έχουν επίδραση σε μεγάλη κλίμακα επενδυτικών ενεργητικών. Και οι μεταβολές στις αποτιμήσεις ενεργητικών εν τέλει επηρεάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά και τη μεταβλητότητα στην αγορά.

Τρίτον, οι ιαπωνικές καταστροφές δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Προσθέτουν στα προβλήματα προσφορά που ήδη προκαλούν στη διεθνή οικονομία οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή και η αύξηση στις τιμές πετρελαίου. Οπότε, οι κίνδυνοι στην παγκόσμια μακροοικονομική κατάσταση δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει το μέγεθος του ανθρώπινου πόνου που επικρατεί στην Ιαπωνία. Όπως όλων των ανθρώπων, η καρδιά μου βρίσκεται με τους Ιάπωνες. Και ίσως αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η FOMC δεν έκανε καμία αναφορά στην ιαπωνική τραγωδία: Θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρηθεί ότι η κεντρική τράπεζα απλώς κοιτάει πέρα από την ανθρώπινη τραγωδία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v