Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία

Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες κατηγορεί την αντιπολίτευση για επιδίωξη πολιτικής κρίσης, καθώς αρνείται να στηρίξει τα νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης μειοψηφίας, που προσπαθεί να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ

Κίνδυνος πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία
Ορατό είναι το ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης και πρόωρων εκλογών στην Πορτογαλία καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως δεν θα στηρίξουν τα νέα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ζοζέ Σόκρατες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε πως θα κάνει τα πάντα «για να μην έρθει το ΔΝΤ στην χώρα» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει την δημιουργία πολιτικής κρίσης.

«Το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι πως το PSD θέλει, με έναν οπορτουνιστικό τρόπο, να δημιουργήσει πολιτική κρίση και να επιρρίψει τις ευθύνες σε εκείνους που είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν» δήλωσε ο κ. Σόκρατες.

Επισημαίνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών της Λισσαβόνας παρουσίασε νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, με σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και – μεταξύ άλλων – έκτακτη εισφορά από τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1500 ευρώ.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στα μέτρα λιτότητας. Μεταξύ αυτών και η συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είχε στηρίξει τα τρία προηγούμενα πακέτα λιτότητας το τελευταίο 11μηνο.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάσουν εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς όμως, να έχει λάβει κάποια θετική ανταπόκριση - προς το παρόν τουλάχιστον . Το PSD δηλώνει ότι δεν μπορεί να δώσει την συγκατάθεσή του σε αυτά τα μέτρα. «Εκτιμούμε πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση για να μην τιμωρηθούν οι πλέον απροστάτευτοι, ειδικά οι συνταξιούχοι» δήλωσε ο Πασος Κοέλιο, ηγέτης του PSD

Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι τα μέτρα λιτότητας θα χτυπήσουν δραματικά την ασθενή οικονομική ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, η οικονομία θα διολισθήσει ξανά σε ύφεση φέτος -για 2η φορά από το 2009- ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στα επίπεδα ρεκόρ του 11,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v