Παραιτούνται στελέχη της κυβέρνησης της Υεμένης

Την παραίτησή τους από τη θέση τους και από το κυβερνών κόμμα υποβάλουν στον πρόεδρο της Υεμένης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Την ίδια ώρα, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν «βλέπει» διεθνή συνομωσία πίσω από τις εξεγέρσεις.

Παραιτούνται στελέχη της κυβέρνησης της Υεμένης
Την παραίτησή τους από τη θέση τους και από το κυβερνών κόμμα υποβάλουν στον πρόεδρο της Υεμένης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, τασσόμενοι υπέρ των διαδηλωτών. Την ίδια ώρα, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν «βλέπει» διεθνή συνομωσία πίσω από τις εξεγέρσεις στη χώρα του, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Συρία.

Στην Υεμένη, ο στρατηγός Ali Mohsen, ο οποίος πρόσκειται στον Πρόεδρο της χώρας, Ali Abdullah Saleh, σε τηλεοπτικό μήνυμά του τάχθηκε υπέρ αυτών που απαιτούν την απομάκρυνση του Προέδρου.

"Ανακοινώνουμε την ειρηνική μας στήριξη για την ειρηνική επανάσταση των νέων και των αιτημάτων τους και κάνουμε το καθήκον μας... στην διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην πρωτεύουσα", ανέφερε στο μήνυμά του ο στρατηγός, το οποίο μετέδωσε το Al Jazeera.

Σύμφωνα με το αραβικό κανάλι, άλλοι δυο στρατηγοί έχουν επίσης ανακοινώσει τη στήριξή τους στους διαδηλωτές.

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε ο πρέσβης της Υεμένης στη Συρία, Abdel-Wahhab Tawaf, ο οποίος παραιτήθηκε και από το κυβερνών κόμμα του Ali Abdullah Saleh, προκειμένου να στηρίξει το κίνημα της αντιπολίτευσης που απαιτεί την απομάκρυνση του Saleh.

«Παραιτούμαι μετά τη σφαγή στην Πλατεία Taghyir», δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Al Jazeera.

Στο πλευρό των διαδηλωτών τάχθηκε λίγη ώρα αργότερα και ο πρέσβης της Υεμένης στην Σαουδική Αραβία, Mohammed al- Ahwal, σύμφωνα με το κανάλι Al Arabiya.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της χώρας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είδε πολλούς από τους συμμάχους του να του "γυρνάνε την πλάτη", καρατόμησε την κυβέρνηση με την ελπίδα ότι θα κατευνάσει το μένος των καθεστωτικών, μετά και τον θάνατο τουλάχιστον 45 ατόμων από πυροβολισμούς σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή. Την παραίτησή του υπέβαλε και ο αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.


Την Δευτέρα το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πρωτεύουσα ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Τανκς έχουν λάβει θέσεις γύρω από την πρωτεύουσα της Υεμένης καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στις κηδείες των 50 δολοφονημένων διαδηλωτών. Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ενάντια στον πρόεδρο Ali Abdullah Saleh από τότε που ξέσπασαν οι ταραχές.

--- «Διεθνή συνωμοσία» βλέπει ο βασιλιάς του Μπαχρέιν

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε κηδεία και στο Μπαχρείν για να θρηνήσουν τον θάνατο διαδηλωτή. Το πτώμα του Essa Al Radhi, ο οποίος εξαφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παραδόθηκε την Κυριακή στην οικογένεια του, γεμάτο εκδορές και με σπασμένο κρανίο.

Για διεθνή συνωμοσία κατά του Μπαχρέιν, την οποία απέτρεψαν οι δυνάμεις του, έκανε λόγο ο βασιλιάς Hamad bin Isa Al Khalifa, ενώ ευχαρίστησε τους στρατιώτες που απεστάλησαν από γειτονικά σουνιτικά κράτη για να βοηθήσουν στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Η ανακοίνωση του Hamad έγινε μία ημέρα μετά τη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ του Μπαχρέιν και του Ιράν.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΝΑ, ο Hamad, μιλώντας σε στρατιώτες, έκανε λόγο για εξωτερική συνωμοσία που υποθάλπονταν εδώ και 20 - 30 χρόνια και ανέμενε την «ωρίμανση» των συνθηκών ώστε να υλοποιηθούν τα ανατρεπτικά της σχέδια.

«Ανακοινώνω την αποτυχία αυτής της συνωμοσίας», δήλωσε ο βασιλιάς, τονίζοντας πως, εάν είχε επιτύχει αυτή η συνωμοσία σε μια χώρα του Αραβικού Κόλπου, θα μπορούσε να έχει εξαπλωθεί στα γειτονικά κράτη.

Ο τρόπος με τον οποίο το Μπαχρέιν διέλυσε τις διαδηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα, η κλήση στρατιωτών από άλλες χώρες και η επιβολή στρατιωτικού νόμου έχουν εξοργίσει την Τεχεράνη, δημιουργώντας ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ήδη το Ιράν έχει απευθυνθεί στον ΟΗΕ και έχει ζητήσει από τις γειτονικές χώρες να συστρατευτούν με την Τεχεράνη ώστε να πιέσουν τη Σαουδική Αραβία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Μπαχρέιν. Το Μπαχρέιν, από την πλευρά του, απομάκρυνε τον επικεφαλής των διπλωματικών σχέσεων του Ιράν, κατηγορώντας τον για επαφές με ομάδες της αντιπολίτευσης, όπως γνωστοποίησε διπλωματική πηγή, ενώ το Ιράν, σε αντίποινα, προχώρησε σε απομάκρυνση διπλωμάτη του Μπαχρέιν.

Μάλιστα, σιιτική εφημερίδα του Ιράκ κάλεσε σε μποϊκοτάζ των προϊόντων που έρχονται από τη Σαουδική Αραβία και άλλες σουνιτικές χώρες του Κόλπου που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μπαχρέιν.

Χθες, Κυριακή, οι κύριες ομάδες της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις αν η κυβέρνηση του Μπαχρέιν δεν απομακρύνει τους στρατιώτες από τους δρόμους και απελευθερώσει τους αιχμαλώτους, ενώ εμμένουν στο αίτημά τους για πολιτική μεταρρύθμιση.

--- Διαδηλώσεις στη Συρία

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, κάτοικοι της πόλης Deraa της Συρίας αναφέρουν ότι χιλιάδες άτομα διαδηλώνουν στην κηδεία των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γύρω από την πόλη έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην πόλη Deraa, προκαλώντας τη βίαιη παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, που προέβησαν στη χρήση δακρυγόνων και πυροβολισμών με αληθινά πυρά για να διαλύσουν το πλήθος.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των αστυνομικών δυνάμεων έχουν προκαλέσει από την Παρασκευή τον θάνατο τουλάχιστον 5 διαδηλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v