EΕ: Με προίκα 500 δισ. το ESM

Υπό αυστηρές προϋποθέσεις και κατά περίπτωση η παρέμβαση του Ταμείου στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων. Παράθυρο για χαμηλότερες εισφορές από τις «φτωχές χώρες». Στα 500 δισ. η δανειοδότηση. Όλο το παρασκήνιο.

EΕ: Με προίκα 500 δισ. το ESM
Παζάρι μέχρι τελικής πτώσεως εκτυλίχτηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τις λεπτομέρειες του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2013. Όπως αναμενόταν, η δανειακή επάρκεια του Ταμείου θα ανέρχεται στα 500 δισ. ευρώ και η κεφαλαιακή του βάση (capital base) στα 700 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η τιμολόγηση των δανείων που θα παραχωρεί το Ταμείο γίνεται βάσει των προτύπων του ΔΝΤ, με την τιμολόγηση να είναι συν 200 μονάδες βάσης για τα δάνεια έως τριετούς διάρκειας και 100 μονάδες βάσης για μεταγενέστερες χρονολογίες, ενώ δεν θα επιβληθεί προμήθεια χρέωσης.

Το προσωρινό ταμείο EFSF, το οποίο θα συνεχίσει να «συντρέχει» μέχρι να αποπληρωθούν όλα τα δάνεια που θα έχει παραχωρήσει μέχρι το 2013, δανείζει με περιθώριο 300 μ.β. για τα τριετή και 400 μ.β. για τις μεγαλύτερες διάρκειες, συν εφάπαξ προμήθεια 50 μονάδων βάσης.

Έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις των λεγόμενων νέων μελών, της Σλοβακίας και της Εσθονίας, και με τη σιωπηλή υποστήριξη της Γερμανίας, ο μόνιμος μηχανισμός θα παρεμβαίνει στην αγορά κρατικών ομολόγων «μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και έπειτα από έγκριση του διοικητικού του συμβουλίου του ESM και υπό αυστηρότατους όρους», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Επίσης, η Σλοβακία και η Εσθονία θα κληθούν να καταβάλουν μικρότερες συνεισφορές απ' ό,τι είναι η κεφαλαιακή τους συμμετοχή στην ΕΚΤ.

«Για τα πρώτα 12 χρόνια από την ένταξη μιας χώρας στην ευρωζώνη προβλέπεται διόρθωση για το ποσοστό συμμετοχής της, αν εμφανίζει κατά κεφαλήν ΑΕΠ αισθητά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.», αναφέρει η απόφαση.

Όσο για τα ελληνικά θέματα, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η επιμήκυνση και το χαμηλότερο επιτόκιο θα τεθούν προς ψηφοφορία στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη και μαζί με όλες τις άλλες αποφάσεις θα πρέπει ακολούθως να επικυρωθούν από τα 27 εθνικά κοινοβούλια.

Παράθυρο για αναδιάρθρωση χρεών

Σύμφωνα με την απόφαση, ο μόνιμος μηχανισμός θα περιλαμβάνει και τους λεγόμενους κανόνες συλλογικής δράσης CAC (Collective Action Clauses), σύμφωνα με τους οποίους, εάν κάποια χώρα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το χρέος της, θα προβλέπεται διαδικασία αναδιάρθρωσης με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και βάσει των πρακτικών του ΔΝΤ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η παραχώρηση που έκανε το Βερολίνο ήταν να δεχτεί να αυξηθεί η συνεισφορά της στο Ταμείο στο 27,1% από το 27,04%. Ακολουθούν η Γαλλία με συνεισφορά 20,4%, η Ιταλία με 17,9% και η Ισπανία με 11,9%. Το ποσοστό της Ελλάδας αναλογεί στο 2,8% των συνολικών κεφαλαίων.

Πώς θα συσταθεί το ESM

Όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τους οίκους αξιολόγησης ώστε το Ταμείο να διατηρήσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» που έχει το υφιστάμενο ταμείο EFSF.

Ο μηχανισμός θα παρέχει δάνεια, υπό την προϋπόθεση ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για τις χώρες που τα λαμβάνουν. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής θα εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, από το Eurogroup και ακολούθως από τους αρχηγούς κρατών της ευρωζώνης.

Η λήψη των δανείων θα γίνεται με κριτήριο το μέγεθος «της σοβαρότητας των δημοσιονομικών ανισορροπιών που παρουσιάζει η υπό ένταξη (στον μηχανισμό) χώρα».

Η παρέμβαση στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων θα γίνεται μόνο όταν διαπιστωθούν «συνθήκες έκτακτης ανάγκης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v