Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήγμα στις αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι

Ενώ οι αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι δέχονται ισχυρό πλήγμα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη της Τουρκίας για την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις.

Πλήγμα στις αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι
Ισχυρό πλήγμα δέχτηκαν οι αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι την Τρίτη από τις συμμαχικές δυνάμεις και δεν θα είναι σε θέση να παρεμποδίσουν τις επιχειρήσεις των δυνάμεων του ΟΗΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αμερικανός ναύαρχος Samuel Locklear.

Την ίδια ώρα δεκάδες είναι οι νεκροί αντάρτες στις πόλεις Μισράτα και Ζιντάν από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι. Τα άρματα μάχης των δυνάμεων του Καντάφι σφυροκόπησαν την Μισράτα ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 40, ανάμεσα τους και 4 παιδιά, τα οποία σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκε το αυτοκίνητο τους.

Οι κάτοικοι της Μιστράτα περιγράφουν την κατάσταση με μελανά χρώματα. Ένας κάτοικος της πόλης δήλωσε στο Reuters ότι “τανκς πολιορκούν την πόλη από το πρωί της Τρίτης” και ότι “ελεύθεροι σκοπευτές συμμετέχουν στην επιχείρηση”.

Η πόλη Ζιντάν δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τις δυνάμεις του Καντάφι και σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων 10 άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ πολλοί έφυγαν από την πόλη αναζητώντας καταφύγιο στα γειτονικά βουνά.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδιδε ότι πολλές περιοχές της πρωτεύουσας έχουν δεχτεί νέες επιθέσεις από τους "σταυροφόρους εχθρούς". Σύμφωνα με το Al Jazeera, έχουν πληγεί εγκαταστάσεις ραντάρ σε δύο αντιαεροπορικές βάσεις στην ανατολική Λιβύη. Ωστόσο, εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως η Γαλλία, η οποία επιχειρεί στα ανατολικά, δεν είχε αεροσκάφη στον αέρα εκείνη την ώρα.

Μιλώντας από τη Χιλή, ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα παραδώσει τον έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στη Λιβύη "εντός των ημερών" . Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, διχασμένη εμφανίζεται η Ευρώπη για το εάν η στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη θα πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία μπλόκαρε τη συμμετοχή της συμμαχίας και η Ιταλία προειδοποίησε ότι θα αποσύρει τη χρήση των βάσεών της εάν δεν αναλάβει τον έλεγχο των επιχειρήσεων το ΝΑΤΟ.

Αντιρρήσεις φαίνεται να έχει και η Γερμανία, η οποία αμφισβητεί το κατά πόσον είναι σοφή η απόφαση για τη στρατιωτική παρέμβαση, ενώ βολές κατά του ΟΗΕ υπήρξαν και από τον κ. Πούτιν.

Μία ημέρα αφότου η Τουρκία αρνήθηκε να στηρίξει το στρατιωτικό σχέδιο για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του ΝΑΤΟ μόνο εάν αυτή δεν μετατραπεί σε κατοχή. "Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να μπει στη Λιβύη μόνο για να καθορίσει ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους και όχι να αμφισβητήσει τους φυσικούς πόρους και τον πλούτο της χώρας", δήλωσε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, συμφώνησε ότι η παρέμβαση στην Λιβύη προϋποθέτει μια συντονισμένη διεθνή προσπάθεια και εξέφρασε την υποστήριξη του.

Δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι το τηλεφώνημα του Ομπάμα στον Ερντογάν μπορεί να βοηθήσει στην συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη.

Οι Λίβυοι αντάρτες, από την πλευρά τους, χαιρετίζουν τις αεροπορικές επιθέσεις και δηλώνουν πως συντονίζονται με τις δυτικές δυνάμεις για τις επιθέσεις αυτές. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις στη μάχη της εμπροσθοφυλακής στην ανατολική Λιβύη ότι αυτή η επικοινωνία συμπεριλαμβάνει και άλλες μονάδες ανταρτών.

Οι δυτικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως δεν παρέχουν αεροπορική υποστήριξη στους αντάρτες και πως δεν επιθυμούν να καταστρέψουν τον στρατό του Καντάφι, αλλά προστατεύουν τους πολίτες.

Η Κίνα, από την πλευρά της, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου, δήλωσε ότι οι αναταραχές στη Λιβύη έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις κινεζικές επενδύσεις στην περιοχή. Εκεχειρία ζήτησε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες και να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης της Λιβύης και των αντικαθεστωτικών.

Πάντως, ενώ οι αναλυτές τονίζουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί εάν ο Καντάφι δεν υποχωρήσει, ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι η επιχείρηση δεν θα εξελιχθεί σε ένα νέο Ιράκ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να στοχοποιηθεί ο Καντάφι, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ελπίζει οι ίδιοι οι Λίβυοι να τον ανατρέψουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v