Φουκουσίμα: Μαύρος καπνός στον αντιδραστήρα Νο 3

Νέα επιδείνωση της κατάστασης στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, καθώς επιβεβαιώνονται οι μαρτυρίες για μαύρο καπνό στον αντιδραστήρα Νο 3, τον πλέον επικίνδυνο από τους έξι αντιδραστήρες της μοιραίας μονάδας.

Φουκουσίμα: Μαύρος καπνός στον αντιδραστήρα Νο 3
Νέα επιδείνωση της κατάστασης στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, καθώς επιβεβαιώνονται οι μαρτυρίες για μαύρο καπνό στον αντιδραστήρα Νο 3, τον πλέον επικίνδυνο από τους έξι αντιδραστήρες της μοιραίας μονάδας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters πάντως, κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται για "σημαντικό θέμα".

Η διαχειρίστρια εταιρία, Tokyo Electric επιβεβαίωσε σχετική αναφορά του ειδησεογραφικού πρακτορείου NHK, προσθέτοντας ότι διέταξε εκ νέου την εκκένωση της μονάδας από τους λίγους εργαζόμενους που έχουν απομείνει και καταβάλλουν προσπάθειες για την ψύξη των αντιδραστήρων, μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. 

Σύμφωνα με την υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας, ο μαύρος καπνός βγαίνει από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο 3. Όπως αναφέρει η υπηρεσία, τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα λίγο μετά την νέα επιδείνωση διαμορφώνονται στα 283,7 microsieverts ενώ δυο ώρες πριν τις μαρτυρίες για το μαύρο καπνό, ανέρχονταν στα 435 microsieverts.   

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω αντιδραστήρας θεωρείται ως ο πλέον επικίνδυνος από τους έξι σε περίπτωση έκρηξης, καθώς είναι ο μόνος που χρησιμοποιούσε πλουτώνιο ως καύσιμο.  
  
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες για μόλυνση νερού και τροφίμων από τη ραδιενέργεια, ενώ οι μηχανικοί συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ψύξουν τους αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Προ ολίγου αξιωματούχος της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο ανακοίνωσε ότι ραδιενέργεια που ξεπερνά τα όρια ασφαλείας για τα μωρά βρέθηκε σε νερό στο Τόκιο, επισημαίνοντας πως οι Αρχές της πόλης συμβουλεύουν τα μωρά να μην πίνουν νερό από την βρύση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ιαπωνικής κυβέρνησης, οι ζημιές από τον σεισμό και το τσουμάνι που έπληξαν την Ιαπωνία ανέρχονται σε περίπου 16-25 τρισ. γεν (197-308 δισ. δολάρια). Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος που έχει δημιουργηθεί από φυσική καταστροφή στην ιστορία. Οι εκτιμήσεις αυτές καλύπτουν τις ζημιές που έχουν γίνει σε δρόμους, σπίτια, εργοστάσια και άλλες υποδομές, δεν συμπεριλαμβάνουν όμως τις ζημιές στην οικονομική δραστηριότητα από τα «μπλακ-άουτ», τα κόστη από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ούτε τις επιπτώσεις από τις μεταβολές στις χρηματοοικονομικές αγορές και το επιχειρηματικό κλίμα.

Εν τω μεταξύ, νέα ισχυρή μετασεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας, (7:00 το πρωί τοπική ώρα), με επίκεντρο την περιοχή που επλήγη στις 11 Μαρτίου.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο του Κιότο, δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν θύματα, ενώ δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v