Δυτικά αεροπλάνα βομβάρδισαν άρματα στη Μισράτα

Eνώ τα συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν με επιτυχία τα άρματα μάχης των δυνάμεων του Καντάφι στη Μισράτα, οι αντάρτες δεν έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν την αεροπορική βοήθεια.

Δυτικά αεροπλάνα βομβάρδισαν άρματα στη Μισράτα
Άρματα μάχης των δυνάμεων του Καντάφι που πολιορκούσαν την πόλη Μισράτα βομβαρδίστηκαν σήμερα από συμμαχικά αεροσκάφη, ενώ Βρετανός υψηλόβαθμος αξιωματικός δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμείς έχουν καταστρέψει την αεροπορική δύναμη της χώρας και κινούνται με πλήρη ελευθερία στον εναέριο χώρο της, κάνοντας επιθέσεις σε χερσαίες δυνάμεις όταν αυτές απειλούν άμαχο πληθυσμό.

Tα τανκς του Καντάφι πολιορκούσαν την πόλη Μισράτα για τέσσερις συνεχόμενες μέρες, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων η κατάσταση ήταν δραματική. Γιατροί προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες στους διαδρόμους των νοσοκομίων και ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν αδιακρίτως.

Οι βομβαρδισμοί κατάφεραν να σιγήσουν τις δυνάμεις του Καντάφη στην περιοχή. “Τα συμμαχικά αεροπλάνα έχουν βομβαρδίσει δύο φορές μέχρι τώρα. Στις 12.45 σήμερα το πρωί και μετά πριν από δύο ώρες” είπε ένας κάτοικος στο Reuters.

Ένας άλλος κάτοικος δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι δεν έχουν ρίξει ούτε ένα βλήμα μετά την αεροπορική επίθεση των συμμάχων.

Εν τω μεταξύ πριν από την επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων στην Μισράτα, ο αμερικανός ναύαρχος Peg Klein είχε δηλώσει ότι θα σταλούν πολεμικά αεροπλάνα για να πλήξουν τα τανκς του Καντάφι.

“Σε κάποιες από τις πόλεις αυτές υπάρχουν ακόμα τανκς που επιτίθενται στο λαό της Λιβύης” δήλωσε ο Klein και πρόσθεσε ότι η επίθεση σε αυτά τα τανκς είναι μέρος των στρατιωτικών τους καθηκόντων έτσι όπως καθορίζονται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας .

Εν τω μεταξύ, σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση της Λιβύης, ο Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε "δεν θα παραδοθούμε", προσθέτοντας: "Θα τους νικήσουμε με οποιοδήποτε μέσο… Είμαστε έτοιμοι για τη μάχη, είτε αυτή είναι μικρής είτε είναι μεγάλης διάρκειας… Θα νικήσουμε στο τέλος".

"Αυτή η επίθεση… γίνεται από ένα μάτσο φασίστες που θα καταλήξουν στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας", είπε ο Καντάφι στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ύστερα από μία εβδομάδα

Οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχισαν για τέταρτη μέρα τον βομβαρδισμό της πόλης Ζιντάν.

“Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν από το βόρειο τμήμα της πόλης πριν από μισή ώρα . Οι βομβαρδισμοί λαμβάνουν χώρα αυτήν την στιγμή . Η πόλη είναι περικυκλωμένη. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη”, ανέφερε κάτοικος της πόλης στο Reuters, ο οποίος έκανε έκκληση στις συμμαχικές δυνάμεις να έρθουν για να προστατέψουν τους αμάχους

Ενώ τα συμμαχικά αεροπλάνα έχουν καθηλώσει την αεροπορική δύναμη του Καντάφι και απομάκρυναν τις δυνάμεις του από το προπύργιο των αντικαθεστωτικών την Βεγγάζη, οι αντικαθεστωτικοί δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις νέες συνθήκες και να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του Καντάφι στο έδαφος.

Συμφωνία για ΝΑΤΟ

Σε συμφωνία κατέληξαν οι δυτικές χώρες να χρησιμοποιήσουν το ΝΑΤΟ για την προώθηση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη, ωστόσο τα μέλη της συμμαχίας παραμένουν διχασμένα ως προς το ποιος θα ηγηθεί της αποστολής.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, ελπίζοντας να παραδώσει τα ηνία των επιχειρήσεων στη Λιβύη στους συμμάχους εντός των ημερών, συμφώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον Γάλλο Πρόεδρο ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ρόλο-κλειδί, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ωστόσο, οι συμμαχικές δυνάμεις δεν επικύρωσαν την πολιτική ηγεσία του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση, αφού κάτι τέτοιο δύσκολα θα γινόταν αποδεκτό από την Τουρκία, ενώ θα υπονόμευε την αραβική στήριξη.

Χθες στις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟ συμφώνησε να επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ενώ ολοκλήρωσε και τα σχέδια για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην οποία συμφώνησε ο ΟΗΕ - εάν αυτό χρειαστεί. Ωστόσο, οι αντιρρήσεις της Γαλλίας και της Τουρκίας εμπόδισαν και πάλι την επίτευξη συμφωνίας ώστε να τεθεί η επιχείρηση υπό το ΝΑΤΟ.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, πάντως, που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλους υποδηλώνουν την επιθυμία των ΗΠΑ να μην υπάρχει αμερικανική σφραγίδα στην εκστρατεία κατά των δυνάμεων του Καντάφι, ακόμα και αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίσουν να είναι η ραχοκοκαλιά της επιχείρηση.

Ωστόσο και σήμερα δεν υπήρξε κάποια οριστική συμφωνία ανάμεσα στους πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ για τον ρόλο που θα αναλάβουν στην στρατιωτική παρέμβαση στην Λιβύη. Σύμφωνα με διπλωμάτη που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, υπάρχουν διαφωνίες για το αν θα πρέπει να επιβληθεί μόνο απαγόρευση πτήσεων ή θα πρέπει να γίνουν και αεροπορικές επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων.
  
Κοσμική δημοκρατία και σεβασμός των συμβολαίων

Ένα μέλος της λιβυκής αντικαθεστωτικής Επιτροπής Εθνικής Μετάβασης ανέφερε ότι η επιτροπή ζητάει από την διεθνή κοινότητα να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τους αντάρτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Reuters στις 23 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Ali Zeidan, οι αντάρτες θα μπορούσαν να ανατρέψουν το καθεστώς του Καντάφι μέσα σε δέκα μέρες εάν οι συμμαχικές δυτικές δυνάμεις συνεχίσουν τις αεροπορικές επιθέσεις. Ο Zeidan πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εξεγερμένων ανταρτών είναι αρκετός για να σχεδιασθεί μια πορεία κατάληψης της πρωτεύουσας της Λιβύης , της Τρίπολης.

Από την στιγμή που θα απελευθερωθεί η Λιβύη, η επιτροπή θα διατάξει μια εθνοσυνέλευση που θα σχεδιάσει το νέο σύνταγμα της Λιβύης και θα εγκαθιδρύσει ένα δημοκρατικό και κοσμικό καθεστώς, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιτροπή έχει σαν στόχο την δημιουργία μιας κοσμικής δημοκρατίας που θα σεβαστεί τα συμβόλαια πετρελαίου που υπογράφτηκαν από το καθεστώς Καντάφι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v