Έτοιμος να παραδώσει την εξουσία ο Saleh (upd)

Έκτακτο συμβούλιο με τα μέλη της κυβέρνησης συγκαλεί σήμερα ο πρόεδρος της Υεμένης, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας, ενώ ο "ιός" της επανάστασης εξαπλώνεται και στην Ιορδανία.

Έτοιμος να παραδώσει την εξουσία ο Saleh (upd)
Θέμα ωρών φαίνεται πως είναι η παραίτηση του προέδρου της Υεμένης, Ali Abdullah Saleh, ο τρίτος Άραβας ηγέτης που αναγκάζεται να αποχωρήσει λόγω των διαδηλώσεων.

Ο Saleh έχει συγκαλέσει για σήμερα Κυριακή έκτακτο συμβούλιο με τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος έχει από χθες Σάββατο δηλώσει ότι είναι έτοιμος να παραδώσει την εξουσία, υπό τον όρο ότι αυτό θα γίνει «με αξιοπρέπεια».

Εν τω μεταξύ, μετά τον θάνατο δεκάδων πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες στη Συρία, με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Bashar al – Assad, ενώ ο «ιός» της επανάστασης φαίνεται να εξαπλώνεται πλέον και στην Ιορδανία.

Υεμένη: Θέμα ωρών (;) η παραίτηση Saleh

Έκτακτο συμβούλιο με τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Υεμένης, Ali Abdullah Saleh, ο οποίος έχει από χθες Σάββατο δηλώσει ότι είναι έτοιμος να παραδώσει την εξουσία, υπό τον όρο ότι αυτό θα γίνει «με αξιοπρέπεια».

Ο Saleh, ο οποίος πιέζεται από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να παραιτηθεί μετά από 32 χρόνια στην εξουσία, πρόκειται να ενημερώσει τα μέλη του κόμματος για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την αντιπολίτευση.

Χθές Σάββατο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Saleh δήλωσε έτοιμος  να αποχωρήσει από την εξουσία «με αξιοπρέπεια» ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες, «Θα μπορούσα να φύγω από την εξουσία… ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες, υπό τον όρο της διατήρησης του σεβασμού και του κύρους», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Saleh. «Πρέπει να οδηγήσω τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι… διατηρώ την εξουσία προκειμένου να την παραδώσω ειρηνικά».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ ίδιος, πάντως, διέψευσε ότι συμφωνία για τη μετάβαση της εξουσίας αναμένονταν το Σάββατο.

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Abubakr al – Qirbi δήλωσε πως ελπίζει να υπάρξει σήμερα Σάββατο συμφωνία για την μετάβαση της εξουσίας, δηλώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για το χρονοδιάγραμμα της μετάβαση. «Ελπίζω πως (η συμφωνία) θα γίνει σήμερα, πριν την Κυριακή», δήλωσε ο Qirbi και πρόσθεσε ότι «νομίζω πως το χρονοδιάγραμμα είναι κάτι που μπορεί να διαπραγματευτεί. Δεν θα πρέπει σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας».

Η αποχώρηση του Saleh θα αποτελέσει μια νέα πρόκληση για τις Δυτικές χώρες, που ήδη έχουν εμπλακεί σε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, εν μέσω φόβων ότι η αστάθεια στην γείτονα της Σαουδικής Αραβίας, την Υεμένη, θα ανοίξει τον δρόμο για διεύρυνση της εξουσίας στης Al Qaeda στην περιοχή.

«Δεν θέλουμε εξουσία, όμως χρειάζεται να την παραδώσουμε σε ασφαλή χέρια, όχι σε άρρωστα, προσβλητικά ή διεφθαρμένα χέρια», δήλωσε ο Saleh, ο οποίος άρχισε να δέχεται εντονότατες πιέσεις για παραίτησή του από τότε που ελεύθεροι σκοπευτές έβαλλαν κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών, σκοτώνοντας 52 άτομα.

Αυτή η αιματοχυσία οδήγησε σε σειρά παραιτήσεων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, όπως αυτή του στρατηγού Ali Mohsen, καθώς και διπλωματών και φυλάρχων.

Μάλιστα, πηγή που πρόσκειται στον Mohsen δήλωσε πως ο στρατηγός και ο Saleh είχαν συζητήσει μια συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας και οι δυο άνδρες και οι οικογένειές τους θα έφευγαν από την Υεμένη, ενώ πολιτικές πηγές δήλωναν πως διεξάγονται ευρύτερες διαπραγματεύσεις για μια πολιτική μετάβαση. Ωστόσο, διπλωματική πηγή από την πρωτεύουσα Σαναά δήλωσε πως είναι πρώιμο να διεξαχθούν συμπεράσματα, σημειώνοντας πως η κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν είναι δεδομένη.

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση του Saleh. Σήμερα, σύμφωνα με το Al Arabiya, έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα στα νότια της χώρας, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για την επίθεση.


Αιματηρές διαδηλώσεις στη Συρία – Ζητούν την παραίτηση Assad

Στη Συρία, η κυβέρνηση του Assad υποσχέθηκε την Πέμπτη να εξετάσει το ενδεχόμενο παραχώρησης μεγαλύτερων ελευθεριών στους Σύριους πολίτες. Ωστόσο, νέα αιματοχυσία σημειώθηκε στην προσευχή της Παρασκευής, με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 23 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων τριών στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. Οι πληροφορίες για τις απώλειες είναι περιορισμένες, ενώ οι αρχές της Συρίας έχουν περιορίσει τις κινήσεις των δημοσιογράφων.

Στην Ντεραά, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στις κηδείες ορισμένων εξ αυτών που σκοτώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, ζητώντας «Ελευθερία». Στην κεντρική πλατεία, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters, διαδηλωτές έριξαν άγαλμα του πατέρα του Assad, του προέδρου Hafez al-Assad, προτού άνδρες της ασφάλειας ντυμένοι με πολιτικά ανοίξουν πυρ με αυτόματα όπλα από διάφορα κτίρια. Το πλήθος των περίπου 3.000 ατόμων διαλύθηκε εν μέσω σφαιρών και δακρυγόνων. Προς το βράδυ όμως οι δυνάμεις ασφαλείας φάνηκε να υποχωρούν, ενώ σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε και πάλι στην κεντρική πλατεία και έβαλε φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο.

Στην πόλη Sanamein, οι κάτοικοι δήλωσαν πως 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν πυροβολήθηκαν έξω από κτίριο που χρησιμοποιείται από τον στρατό. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε πως οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν ένοπλους που επιχείρησαν να μπουν με τη βία στο κτίριο.

Ο «ιός» της επανάστασης και στην Ιορδανία

Εν τω μεταξύ, οι διαδηλώσεις «φουντώνουν» και στην Ιορδανία, όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε την Παρασκευή στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών που ζητούν πολιτική μεταρρύθμιση και υποστηρικτών της φιλοδυτικής μοναρχίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Marouf al-Bakhit προειδοποίησε για «αδιευκρίνιστες συνέπειες» εάν υπάρξουν παρόμοιες συγκρούσεις.

«Αυτό που έγινε σήμερα είναι οπωσδήποτε η αρχή του χάους και είναι απαράδεκτο και προειδοποιώ για τις συνέπειες», δήλωσε ο Bakhit στην ιορδανική τηλεόραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο