Λιβύη: Σκληρές μάχες σε Σύρτη, Μισράτα

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη γενέτειρα του Καντάφι, την πόλη Sirte. Χθες ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε πως το μπλοκ αναλαμβάνει τον έλεγχο ολόκληρης της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη "με άμεση ισχύ".

Λιβύη: Σκληρές μάχες σε Σύρτη, Μισράτα
Με την αρωγή των συμμαχικών δυνάμεων που συνεχίζουν αδιάκοπα τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, οι αντάρτες έχουν καταφέρει να επανακαταλάβουν πόλεις και να επανακτήσουν τον έλεγχο των βασικών πετρελαϊκών σταθμών στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera οι αντάρτες έχουν καταλάβει την πόλη Nawfaliyah, ενώ μαίνονται οι μάχες γύρω από την πόλη Sitre, γενέτειρα του Καντάφι.

Μια ενδεχόμενη κατάληψη της γενέτειρας του Καντάφι θα είχε τεράστια συμβολική και στρατηγική σημασία. Οι αντάρτες θα αποκτούσαν τεράστια ψυχολογική ώθηση και θα άνοιγε διάπλατα ο δρόμος για την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Αντάρτες σήμερα έλεγαν ότι κατέλαβαν την πόλη, ωστόσο οι αναφορές αυτές δεν επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές. Ο απεσταλμένος του Reuters Michael Georgy μετέδιδε από την πόλη ότι η κατάσταση είναι απολύτως φυσιολογική. Έχει δει κάποιες αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά όχι κάποια συμπλοκή.

Εν μεταξύ οι δυνάμεις του Καντάφι φαίνεται να έχουν καταλάβει την πόλη Mισράτα, που βρίσκεται δυτικά της Λιβύης αν και οι μάχες με τους αντικαθεστωτικούς συνεχίζονται, μεταδίδει το Reuters.

Λιβυκά πρακτορεία ειδήσεων ωστόσο μεταδίδουν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στην πόλη Μισράτα. "To Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις σταμάτησαν να πυροβολούν τους οπλισμένους τρομοκράτες που συνεχίζουν να τρομοκρατούν" δήλωσε ο υπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο Jana.

Τις τελευταίες δύο ημέρες αρκετές είναι οι παράκτιες πόλεις και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που έχουν περάσει στα χέρια των ανταρτών. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ras Lanuf, η Brega, η Uqayla και η Bin Jawad. Επίσης, στον έλεγχο των ανταρτών έχει περάσει και η Ajdabiya. Εν τω μεταξύ, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη.

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Anders Fogh Rasmussen, δήλωσε πως το μπλοκ αναλαμβάνει τον έλεγχο ολόκληρης της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη "με άμεση ισχύ".

Ο κ. Rasmussen δήλωσε πως ο στόχος του ΝΑΤΟ "είναι να προστατέψει τους πολίτες και τις μη στρατιωτικές περιοχές που απειλούνται από επιθέσεις από το καθεστώς του Καντάφι".
 
"Το ΝΑΤΟ θα εφαρμόσει όλες τις πτυχές του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "θα δράσουμε σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς και τοπικούς εταίρους μας για να προστατέψουμε τον λαό της Λιβύης".

Η κυβέρνηση της Λιβύης, από την πλευρά της, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι τρομοκρατεί και σκοτώνει κόσμο στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας σκευωρίας για να ταπεινώσει και να αποδυναμώσει τη χώρα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αεροπορικές επιθέσεις από τους Δυτικούς έχουν οδηγήσει στον θάνατο περισσότερων από 100 πολιτών, γεγονός όμως που αρνείται η συμμαχία.

Η απόφαση για την ανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ είχε καθυστερήσει λόγω διαφωνιών μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας αναφορικά με τον πολιτικό έλεγχο της αποστολής.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, κ. Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας στο ABC News, είχε δηλώσει πως ανέμενε θετική απόφαση για το ΝΑΤΟ να αναλάβει την επιχείρηση. "Όπως το εμπάργκο όπλων και η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων έχουν περάσει στις εντολές και στον έλεγχο του ΝΑΤΟ, έτσι θα περάσει και η αποστολή για την προστασία των πολιτών", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Ρόμπερτ Γκέιτς, είχε δηλώσει σε αμερικανικό κανάλι ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να μειώνουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στη Λιβύη "αρχής γενομένης αυτής της εβδομάδας ή εντός της επόμενης".

Και οι δύο έκαναν λόγο για πιθανή διάλυση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Επιπλέον, δήλωσαν πως σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Λονδίνο θα συζητηθούν πολιτικές στρατηγικές για τον τερματισμό της ηγεμονίας του Λίβυου ηγέτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v