Λιβύη: Πολιορκείται η Σύρτη

Οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης επανακατέλαβαν την ανατολική πετρελαϊκή πόλη Ρας Λανούφ και προωθούνται δυτικότερα, ενώ οι συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές επικεντρώνονται στην γενέτειρα του συνταγματάρχη Καντάφι.

Λιβύη: Πολιορκείται η Σύρτη
Οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης ανακατέλαβαν την ανατολική πετρελαϊκή πόλη Ρας Λανούφ και προωθούνται δυτικότερα, ενώ οι συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές επικεντρώνονται στην γενέτειρα του συνταγματάρχη Καντάφι, Σίρτε.

Τυχόν επανακατάληψη της γενέτειρας του Λίβυου ηγέτη θα έχει πολύ μεγάλη συμβολική και στρατηγική σημασία για το αντικαθεστωτικό κίνημα, καθώς θα προσέφερε ψυχολογική ώθηση και θα άνοιγε τον δρόμο για κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης.

Εντονοι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν επίσης τις τελευταίες ώρες και στην Τρίπολη, με τους μάρτυρες να αναφέρουν τουλάχιστον εννέα εκρήξεις και αντι-αεροπορικές ρίψεις. Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δήλωσε αργά το απόγευμα στο πρακτορείο Reuters ότι η αντιπολίτευση έχει καταλάβει εκ νέου την Σίρτε, αλλά η δήλωση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Η ταχεία προώθηση των εξεγερθέντων της Λιβύης, που μόλις μια εβδομάδα πριν είχαν περικυκλωθεί στην Βεγγάζη, προς δυσμάς, καταδεικνύει το πώς «άλλαξε το παιχνίδι» η απόφαση των συμμαχικών δυνάμεων να παρέμβουν στην εσωτερική αναταραχή.

Πάντως οι δυνάμεις του Καντάφι φέρονται να έχουν καταλάβει την πόλη Mισράτα, που βρίσκεται δυτικά της Λιβύης αν και οι μάχες με τους αντικαθεστωτικούς συνεχίζονται, μεταδίδει το Reuters.

Τις τελευταίες δύο ημέρες αρκετές είναι οι παράκτιες πόλεις και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που έχουν περάσει στα χέρια των ανταρτών. Επίσης, στον έλεγχο των ανταρτών έχει περάσει και η Ατζαμπίγια.

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, δήλωσε πως το μπλοκ αναλαμβάνει τον έλεγχο ολόκληρης της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη "με άμεση ισχύ".

Ο κ. Ρασμούσεν δήλωσε πως ο στόχος του ΝΑΤΟ "είναι να προστατεύσει τους πολίτες και τις μη στρατιωτικές περιοχές που απειλούνται από επιθέσεις από το καθεστώς του Καντάφι". "Το ΝΑΤΟ θα εφαρμόσει όλες τις πτυχές του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "θα δράσουμε σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς και τοπικούς εταίρους μας για να προστατέψουμε τον λαό της Λιβύης".

Η κυβέρνηση της Λιβύης, από την πλευρά της, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι τρομοκρατεί και σκοτώνει κόσμο στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας σκευωρίας για να ταπεινώσει και να αποδυναμώσει τη χώρα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αεροπορικές επιθέσεις από τους Δυτικούς έχουν οδηγήσει στον θάνατο περισσότερων από 100 πολιτών, γεγονός όμως που αρνείται η συμμαχία.

Η απόφαση για την ανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ είχε καθυστερήσει λόγω διαφωνιών μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας αναφορικά με τον πολιτικό έλεγχο της αποστολής.

Τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, κ. Χίλαρι Κλίντον όσο και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Ρόμπερτ Γκέιτς, έκαναν λόγο για πιθανή διάλυση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Επιπλέον, δήλωσαν πως σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Λονδίνο θα συζητηθούν πολιτικές στρατηγικές για τον τερματισμό της ηγεμονίας του Λίβυου ηγέτη.

Στέλεχος του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ενόψει αναχώρησής του για την σύνοδο του Λονδίνου ότι ελπίζει σε λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων ώστε να εξευρεθεί πολιτική λύση στην κρίση.

Στο διπλωματικό επίπεδο, υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη από την πλευρά των αραβικών χωρών. To Κατάρ είναι η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε τους αντάρτες ως τον μοναδικό νομιμοποιημένο εκπρόσωπο του λαού, σε μια κίνηση που μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες αραβικές χώρες .

“Η αναγνώριση αυτή προέρχεται από την πεποίθηση ότι το Συμβούλιο των Ανταρτών έχει γίνει πρακτικά εκπρόσωπος της Λιβύης και του λαού της” ανέφερε σε διπλωματικό έγγραφο ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Από τις δυτικές χώρες η Γαλλία είναι η μόνη που έχει αναγνωρίσει τους αντάρτες ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του λαού

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ σε κοινή του δήλωση με τον Ντέιβιντ Κάμερον, προέτρεψε τους υποστηρικτές του Καντάφι να εγκαταλείψουν τον δικτάτορα και να ταχθούν με το μέρος των ανταρτών, σύμφωνα με το Reuters.

Oι δύο ηγέτες κάλεσαν και τον ίδιο τον Καντάφι να παραιτηθεί, ενώ συμβούλεψαν το Συμβούλιο των Ανταρτών να προσεγγίσει τους εκπροσώπους των άλλων δυνάμεων της κοινωνίας των πολιτών για να ξεκινήσει ένας διάλογος για την μετάβαση στην δημοκρατία .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v