Νέο καμπανάκι για τον πληθωρισμό από τον Trichet

Αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική και συγκράτηση στους μισθούς του δημοσίου ζητά ο Jean Claude Trichet ενώ αφήνει να εννοηθεί πως η αύξηση επιτοκίων θα υλοποιηθεί ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην Ιαπωνία

Νέο καμπανάκι για τον πληθωρισμό από τον Trichet
Αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη ζήτησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet, ενώ εμμέσως πλην σαφώς τόνισε πως θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων από τον Απρίλιο.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Παρίσι, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε πως «το ποσοστό του πληθωρισμού…. Βρίσκεται διαρκώς πάνω από τον κοινό στόχο για την σταθερότητα των τιμών της ευρωζώνης». Επισημαίνεται πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή ευρωζώνης βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 2% από τον Δεκέμβριο, ενώ τον Φεβρουάριο άγγιξε το 2,4%.

Τις τελευταίες ημέρες στελέχη της ΕΚΤ έχουν δηλώσει πως ανεξάρτητα από την τραγωδία στην Ιαπωνία, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης δεν μεταβάλλονται. Κατά συνέπεια, οι αναλυτές εκτιμούν πως η προειδοποίηση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως και από την σύνοδο του Απριλίου, θα υλοποιηθεί.

Ο Jean Claude Trichet όμως, δεν αρκέστηκε να μιλήσει μόνο για τα περί νομισματικής πολιτικής. Τόνισε πως είναι κρίσιμο να αποφευχθεί η δημιουργία οικονομικών αποκλίσεων μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. «Οι ακατάλληλες εθνικές οικονομικές πολιτικές μπορούν να δημιουργήσουν χάσματα ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στα μέλη της νομισματικής ένωσης» δήλωσε ο κ. Trichet και συμπλήρωσε: «Η εξέλιξη των τιμών στον δημόσιο τομέα είναι πολύ πιο σημαντικό ότι συνήθως νομίζουμε».

«Είναι κατά συνέπεια χρέος του δημοσίου τομέα να έχει υπόψη τις επιπτώσεις για την ευρύτερη οικονομία όταν χαράζει μισθολογική πολιτική, όπως και το παράδειγμα που δίνει σε άλλους ανταγωνιστικούς και μη ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας» καταλήγει ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v