Στην αντεπίθεση οι οίκοι αξιολόγησης

Με διακοπή της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας "σε αρκετές περιοχές" της ΕΕ απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης εάν εφαρμοστεί η προτεινόμενη μεταρρύθμιση που θα τους καθιστά νομικά υπεύθυνους για τις συστάσεις τους

Στην αντεπίθεση οι οίκοι αξιολόγησης
Με διακοπή της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της ΕΕ απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές αρχές προχωρήσουν με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για τον κλάδο.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, οι οίκοι αξιολόγησης αντιδρούν κυρίως στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση που θα τους καθιστά νομικά υπεύθυνους για τις συστάσεις που διατυπώνουν.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγές προσκείμενες στον κλάδο και επισημαίνει την ένταση των σχέσεων μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και οίκων αξιολόγησης μετά τις αλυσιδωτές υποβαθμίσεις χωρών της ευρωζώνης.

Το Reuters αναφέρεται μάλιστα σε έγγραφο που έχει στην διάθεσή του, όπου η Standard & Poor’s εκφράζει τις ανησυχίες της λέγοντας πως «οι νέοι κανόνες για τις υποχρεώσεις των Οίκων ενδεχομένως να οδηγήσουν σε περιορισμό των αξιολογήσεων για τους πιο επίφοβους εκδότες τίτλων». «Οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν δημιουργηθεί για να αναλαμβάνουν τέτοια ευθύνη» αναφέρει η S&P προσθέτοντας ότι οι οίκοι αξιολόγησης ενδέχεται να σταματήσουν τις αξιολογήσεις «σε πολλές περιοχές».

Επισημαίνεται πως μία τέτοια εξέλιξη θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, καθώς το κενό – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν μπορούν να καλύψουν ούτε οι κεντρικές τράπεζες ούτε και οι επενδυτές της αγοράς. Ακόμη και η Pimco, ο μεγαλύτερος trader ομολόγων διεθνώς, προσφάτως είχε δηλώσει πως το δυναμικό της επαρκεί για την αξιολόγηση μόνο των μεγαλύτερων αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v