Διαρροή ραδιενέργειας δίχως τέλος στην Ιαπωνία

Συνεχίζεται η διαρροή ραδιενέργειας από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα και ο ΟΗΕ ζητά επέκταση της ζώνης εκκένωσης, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη θαλάσσια καταστροφή.

Διαρροή ραδιενέργειας δίχως τέλος στην Ιαπωνία
Συνεχίζεται η διαρροή ραδιενέργειας από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα και ο ΟΗΕ ζητά επέκταση της ζώνης εκκένωσης, οι ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη θαλάσσια καταστροφή και η διαχειρίστρια εταιρία TEPCO παραδέχεται ότι ακόμη δεν γνωρίζει από πού διαρρέει το ραδιενεργό υλικό.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να επεκταθεί η ζώνη εκκένωσης σε ακτίνα 40 χλμ. από τα 20 χλμ. που έχουν οριστεί από τις ιαπωνικές αρχές. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, παράλληλα, συμβουλεύουν τους πολίτες που βρίσκονται στην Ιαπωνία να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 χλμ. από το εργοστάσιο.

Εν τω μεταξύ, νέο ρεκόρ άγγιξαν τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, το οποία υπολογίστηκαν 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σύμφωνα με την Tepco, ραδιενεργό ιώδιο εντοπίστηκε και στον υδροφόρο ορίζοντα που βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από την πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, ενώ σε δείγμα νερού που ελήφθη κάτω από τον αντιδραστήρα 1 της μονάδας το ραδιενεργό ιώδιο μετρήθηκε σε 430 μπεκερέλ ανά κυβικό εκατοστό, δηλαδή 10.000 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο

Όπως ανακοίνωσε η Tepco, στης οποίας την κατοχή βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι, σε υπόγειο χώρο έξω από το κτίριο των τουρμπίνων στο κτίριο 2 βρέθηκε νερό του οποίου τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι 10.000 φορές πάνω από το κανονικό.

Οι τεράστιες ποσότητες του ραδιενεργού νερού που λιμνάζουν σε διάφορα σημεία των κατεστραμμένων αντιδραστήρων είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα
που πρέπει να επιλύσουν οι μηχανικοί στη Φουκουσίμα. Είναι βέβαιο ότι, αν δεν βρεθεί τρόπος να μη διαρρεύσει προς τη θάλασσα (όπου ήδη έχει εντοπιστεί ραδιενέργεια) ή στα υπόγεια ύδατα της ευρύτερης περιοχής, θα προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

Ο πρόεδρος της εταιρίας Τokyo Electric Power, κ. Μασατάκα Σιμίζου, απομακρύνθηκε από τη θέση του λόγω προβλημάτων υγείας. Τα καθήκοντά του ανέλαβε ο κ. Τσουνέισα Κατσουμάτα, ο οποίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ομολόγησε ότι η εταιρία δεν έχει καταφέρει να ψύξει τους αντιδραστήρες και επισήμανε ότι θα αποζημιωθούν όσοι υπέστησαν βλάβες λόγω της διαρροής ραδιενέργειας.

Όμως, ακόμα και σήμερα είναι αδύνατος ο εντοπισμός του σημείου από όπου διαρρέει το ραδιενεργό υλικό. Μία θεωρία είναι ότι ατμός από τον πυρήνα του αντιδραστήρα στο κέλυφος ξεφεύγει μέσα από ρωγμές που δημιούργησε η σεισμική δόνηση, ενώ η δεύτερη θεωρία είναι ότι διαρρέει από δεξαμενή ελέγχου της πίεσης κάτω από τον αντιδραστήρα Νο 2.

Η εταιρία ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα θέσει οριστικά εκτός λειτουργίας τους αντιδραστήρες 1 και 4 που παρουσιάζουν προβλήματα, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συζητήσει με τους ντόπιους το μέλλον των δύο υπόλοιπων  αντιδραστήρων 5 και 6. Οι Ιάπωνες ειδικοί, εξάλλου, μελετούν με ποιον τρόπο θα χειριστούν τους αντιδραστήρες ώστε να μην είναι επικίνδυνοι για το περιβάλλον. Ένας από αυτούς επιβάλλει την κάλυψή τους με ειδικό υλικό, το οποίο μπορεί να σταματήσει τη διαρροή ραδιενεργού ύλης.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να πάρει τον έλεγχο της TEPCO, που είναι η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα
, ενισχύοντάς την με ενέσεις ρευστότητας από τα κρατικά κεφάλαια, όπως αναφέρει την Παρασκευή η ιαπωνική εφημερίδα "Μαϊνιτσί". Όμως, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συμμετέχει με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στην εταιρία, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε επί της ουσίας κρατικοποίησή της, όπως δήλωσε ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Περίπου 11.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό και το τσουνάμι που προκλήθηκε, ενώ 3 εβδομάδες μετά 16.000 εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι ιαπωνικές αρχές σε συνεργασία με Αμερικανούς στρατιώτες ξεκίνησαν επιχείρηση για τον εντοπισμό πτωμάτων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της χώρας.

Διεθνείς κανόνες για την πυρηνική ενέργεια ζητά ο Sarkozy

Τη θέσπιση νέων διεθνών κανόνων για την πυρηνική ασφάλεια ζήτησε ο κ. Νικολά Σαρκοζί κατά την άφιξή του στο Τόκιο, προαναγγέλλοντας την πρόθεσή του να φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη για τον σκοπό αυτόν στο Παρίσι τον επόμενο μήνα. Με την ιδιότητά του ως προεδρεύοντος του G20, πρότεινε να πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη γαλλική πρωτεύουσα διάσκεψη των εθνικών υπηρεσιών πυρηνικής ενέργειας των είκοσι πλουσιότερων χωρών, με στόχο να προετοιμαστεί η ατζέντα της προγραμματισμένης για τον Ιούνιο συνόδου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

"Θέλουμε διεθνείς κανόνες γιατί ο κόσμος είναι πλέον ένα μεγάλο χωριό και αυτά που συμβαίνουν στην Ιαπωνία έχουν επιπτώσεις παντού", δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό κ. Ναότο Καν.

Με την αναθεώρηση των διεθνών κανόνων πυρηνικής ασφαλείας φάνηκε να συμφωνεί και ο κ. Καν, ο οποίος ανακοίνωσε και την αναθεώρηση των σχεδίων για την κατασκευή 14 νέων αντιδραστήρων έως το 2030. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπάρχουσα Συνθήκη για την Πυρηνική Ασφάλεια, που έχει υπογραφεί από 72 χώρες μετά τα πυρηνικά δυστυχήματα στο Three Mile Island των ΗΠΑ και στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αν και στηρίζεται σε κανόνες που έχει θέσει η ΙΑΕΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v