Σανίδας σωτηρίας από ΕΚΤ για ιρλανδικές τράπεζες

Σανίδα σωτηρίας από την ΕΚΤ στις ιρλανδικές τράπεζες αναβάλλοντας τις προϋποθέσεις εγγυήσεων για την παροχή δανείων. Παράλληλα όμως, η αρχική σκέψη για έναν μηχανισμό ρευστότητας φαίνεται πως εγκαταλείπεται

Σανίδας σωτηρίας από ΕΚΤ για ιρλανδικές τράπεζες
Σανίδα σωτηρίας έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ιρλανδικές τράπεζες αναβάλλοντας τις προϋποθέσεις εγγυήσεων για την παροχή δανείων. Παράλληλα όμως, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, η αρχική σκέψη για έναν μηχανισμό ρευστότητας που θα αφορούσε κυρίως της ιρλανδικές τράπεζες, φαίνεται πως εγκαταλείπεται.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των stress test των ιρλανδικών τραπεζών – τα οποία αποκάλυψαν συνολικές κεφαλαιουχικές ανάγκες 24 δις. ευρώ- η ΕΚΤ δήλωσε πως δεν θα ζητά πλέον τίτλους με κάποια ελάχιστη πιστοληπτική αξιολόγηση ως εγγύηση για τα ην παροχή ρευστότητας στην διατραπεζική αγορά.

Επισημαίνεται ότι οι ιρλανδικές τράπεζες εξαρτώνται ακόμη από την ρευστότητα της ΕΚΤ υπό την μορφή 3μηνων δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας έκανε λόγο για μία «σημαντική δέσμευση» από την πλευρά της ΕΚΤ.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, ο μηχανισμός ρευστότητας που είχε αποκαλυφθεί μόλις πριν δύο ημέρες, δεν αναμένεται να ανακοινωθεί τελικά επισήμως, καθώς υπάρχουν διιστάμενες απόψεις στο πλαίσιο του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v