Ο Καντάφι επιχειρεί άνοιγμα στη Δύση μέσω Αθήνας

Ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη επιδιώκει να παίξει η Αθήνα μετά και την επίσκεψη του Λίβυου υφυπουργού Εξωτερικών και τη συνάντησή του με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Καντάφι επιχειρεί άνοιγμα στη Δύση μέσω Αθήνας
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Αμπντελαντί Ομπεϊντί, ο οποίος ήρθε αιφνιδιαστικά χθες (Κυριακή) στην Αθήνα, μεταφέροντας μήνυμα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Ο κ. Ομπεϊντί πέρασε από τη Λιβύη στη γειτονική Τυνησία και από εκεί πέταξε για την Αθήνα, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου της Ντζέρμπα. Μετά την αυτομόληση του υπουργού Εξωτερικών κ. Μούσα Κούσα στο Λονδίνο, ο κ. Ομπεϊντί εκτελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών για την κυβέρνηση Καντάφι.

Η επίσκεψή του στην Αθήνα αποτελεί ένδειξη ότι ο Μ. Καντάφι επιχειρεί έναν έμμεσο διάλογο με τη Δύση, η οποία έχει διαμηνύσει ότι μοναδική λύση είναι η αποχώρησή του από την εξουσία. Η ελληνική πλευρά, πάντως, δήλωσε ότι αναμένει πλήρη συμμόρφωση της Λιβύης με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε έναν πυρετό διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τις τελευταίες μέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με διάφορους ηγέτες, καθώς φαίνεται πως αναβαθμίζεται ο διπλωματικός ρόλος της Αθήνας στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης της Λιβύης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, κ. Ντέιβιντ Κάμερον, με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Αλ Θανί, καθώς και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, κ. Ταγίπ Ερντογάν.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v