Υεμένη: Διαμεσολάβηση Ριάντ για λύση της κρίσης

Πρεσβευτές των κρατών του Αραβικού Κόλπου συναντώνται με ηγέτες της αντιπολίτευσης της Υεμένης σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για επίλυση της κρίσης στη χώρα.

Υεμένη: Διαμεσολάβηση Ριάντ για λύση της κρίσης
Πρεσβευτές των κρατών του Αραβικού Κόλπου πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα συνάντηση με ηγέτες της αντιπολίτευσης της Υεμένης σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για επίλυση της κρίσης στη χώρα, την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με αίτημα τον τερματισμό της 32χρονης ηγεμονίας του Ali Abdullah Saleh.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου είχε απευθύνει τη Δευτέρα πρόσκληση σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Υεμένης για διαπραγματεύσεις στην Σαουδική Αραβία, χωρίς να ορίζουν ημερομηνία, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν τον Saleh να διαπραγματευτεί με τους αντιπάλους του.

Μάλιστα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Robert Gates, μετέβη σήμερα στην Σαουδική Αραβία, όπου αναμένεται να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή με τον βασιλιά Abdullah.

Παράλληλα, σήμερα οι πρεσβευτές του Κατάρ, του Ομάν και της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να συναντηθούν με την κυβερνητική πλευρά καθώς και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

---Εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων στο Μπαχρέιν

Εν τω μεταξύ, εταιρείες του Μπαχρέιν προχώρησαν στην απόλυση εκατοντάδων –κυρίως- Σιιτών εργαζομένων που απήργησαν προκειμένου να στηρίξουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με ομάδα της αντιπολίτευσης.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις του Μπαχρέιν κήρυξαν γενική απεργία στις 13 Μαρτίου για να στηρίξουν τους Σιίτες διαδηλωτές που διαδήλωναν κατά της Σουνιτικής κυβέρνησης. Η απεργία έληξε στις 22 Μαρτίου.

Αξιωματούχοι στις εταιρείες Batelco, Gulf Air, Bahrain Airport Services και APM Terminals Bahrain δήλωσαν πως προχώρησαν σε απολύσεις περισσοτέρων από 200 εργαζομένων λόγω απουσίας τους κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Τις μαζικές απολύσεις καταδίκασε ο Διεθνής Οργανισμός Απασχόλησης (ILO), ενώ γνωστοποίησε πως θα οργανώσει υψηλόβαθμη αποστολή στο Μπαχρέιν όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να μιλήσει στην κυβέρνηση και στις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών.

---Δίωξη κατά των δυνάμεων ασφαλείας ζητούν οι διαδηλωτές στο Ομάν

Στο Ομαν, διαδηλωτές ζήτησαν από τον Εισαγγελέα να κατηγορήσει μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που θεωρούν υπεύθυνα για την δολοφονία δυο διαδηλωτών στον νοτιοανατολική πόλη Sohar.

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά πλήθους διαδηλωτών την Παρασκευή, τρεις ημέρες αφότου η αστυνομία είχε απομακρύνει τους διαδηλωτές από τη βάση τους. Επίσης, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 60 άτομα. Στις 27 Φεβρουαρίου οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στη Sohar και σκότωσαν έναν 38χρονο επιχειρηματία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v