Συνεχίζονται οι εργασίες στη Φουκουσίμα

Αέριο αζώτου ρίχνουν από την Τετάρτη το βράδυ εργάτες στον προστατευτικό περίβλημα του αντιδραστήρα 1 στη Φουκουσίμα, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.

Συνεχίζονται οι εργασίες στη Φουκουσίμα
Αέριο αζώτου ρίχνουν από την Τετάρτη το βράδυ εργάτες στον προστατευτικό περίβλημα του αντιδραστήρα 1 στη Φουκουσίμα, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.

“Είναι απαραίτητο να εισάγουμε αέριο αζώτου στον προστατευτικό περίβλημα του αντιδραστήρα και να εκμηδενίσουμε το ενδεχόμενο μιας έκρηξης υδρογόνου” δήλωσε σε συνέντευξη τύπου εκπρόσωπος του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της TEPCO, η πιθανότητα μιας ακόμα έκρηξης υδρογόνου σαν και αυτές που έπληξαν τους αντιδραστήρες 1 και 3 τις πρώτες μέρες της κρίσης είναι πολύ χαμηλή, αλλά η TEPCO υποψιάζεται ότι το εξωτερικό περίβλημα των αντιδραστήρων μπορεί να έχει υποστεί ζημιές.

“Υπό αυτές τις συνθήκες, αν συνεχίσουμε να ψήχουμε τους αντιδραστήρες με νερό, το υδρογόνο που διαφεύγει από το προστατευτικό περίβλημα μπορεί να εισρεύσει στον αντιδραστήρα και μπορεί να έρθει σε ένα σημείο όπου θα εκραγεί” πρόσθεσε o ίδιος.

Παρόλο που οι μηχανικοί κατάφεραν μετά από μέρες να σταματήσουν την διαρροή στον αντιδραστήρα 2, πρέπει ακόμα να ρίξουν 11,5 εκατ. λίτρα μολυσμένου νερού στον ωκεανό. Το νερό είχε χρησιμοποιηθεί για την ψύξη των αντιδραστήρων και δεν υπάρχει άλλος αποθηκευτικός χώρος στο εργοστάσιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες οι κατεστραμμένοι αντιδραστήρες δεν βρίσκονται ακόμα υπό έλεγχο. Εργάτες προσπαθούν να θέσουν και πάλι σε λειτουργία τις αντλίες ψύξης – οι οποίες ανακυκλώνουν το νερό – σε τέσσερεις από τους αντιδραστήρες.
Σύμφωνα με αναλυτές, το κλειδί για τον έλεγχο των αντιδραστήρων είναι το μέγεθος της ζημιάς που έχει επέλθει στο σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων.

Η εφημερίδα Σανκέι σε δημοσίευμα της υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση και η TEPCO σκέφτονται να κατασκευάσουν νέα συστήματα ψύξης για τρεις αντιδραστήρες, τα οποία θα λειτουργούν έξω από το περίβλημα των αντιδραστήρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v