ΕΚΤ: Η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2008 (1,25%)

Όπως είχε προαναγγείλει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης στο 1,25% αίροντας την τριετή πολιτική χαλαρής πιστωτικής πολιτικής.

ΕΚΤ: Η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2008 (1,25%)
Όπως είχε προαναγγείλει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 1,25% της ευρωζώνης αίροντας την τριετή πολιτική χαλαρής πιστωτικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την πρώτη αύξηση του επιτοκίου του ευρώ από τον Ιούλιο 2008, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Πορτογαλίας να ζητήσει διεθνή οικονομική αρωγή.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι ο φόβος του πληθωρισμού θα υποχρεώσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη, πιθανότατα δύο ακόμη αυξήσεις 25 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους στο 1,75%.

Πάντως ο κεντρικός τραπεζίτης δεν αναμένεται να ενθαρρύνει τις προοπτικές περαιτέρω αυστηροποιησης της πιστωτικής πολιτικής, στην συνέντευξη που θα παραχωρήσει αργότερα, για να μην προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στις χώρες της περιφέρειας που πλήττονται από την κρίση χρεών.

Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν καθολικά αναμενόμενη από τους αναλυτές, καθώς ο διοικητής Jean Claude Trichet είχε προδιαθέσει τις αγορές μιλώντας για «αυστηρή επαγρύπνηση» στον πληθωρισμό, στην προηγούμενη συνέντευξή του μετά την τακτική συνεδρίαση του Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v