Λιβύη: Πλήγμα σε αντάρτες από νατοϊκή επιδορμή

Οι εξεγερμένοι στην ανατολική Λιβύη υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους δέχθηκαν πλήγμα κατά τη διάρκεια νατοϊκής επιδρομής. Πλήγμα στα οικονομικά των ανταρτών η παραγωγή σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Λιβύη: Πλήγμα σε αντάρτες από νατοϊκή επιδορμή
Οι εξεγερμένοι στην ανατολική Λιβύη υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους δέχθηκαν ακούσιο πλήγμα κατά τη διάρκεια νατοϊκής επιδρομής. Σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών από την Αζνταμπίγια στο πρακτορείο BBC, 13 αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης σε θέσεις αρμάτων μάχης.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών άρχισαν να υποχωρούν την Τετάρτη, ύστερα από βομβαρδισμούς από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι.

Εν τω μεταξύ, αεροπορική επιδρομή από βρετανικά αεροσκάφη έπληξε τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου στη Sarir με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις φύλακες και να προκληθούν ζημιές σε πετρελαιαγωγό που συνδέει την εγκατάσταση με λιμάνι της Μεσογείου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Khaled Kaim, μεταδίδει το Reuters. Στα σχόλια του Kaim, πάντως, δεν δόθηκε άμεσα επίσημη απάντηση από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν προσωπική έκκληση του Λίβυου ηγέτη προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να παραιτηθεί και να εξοριστεί.

«Ο κ. Καντάφι γνωρίζει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Hillary Clinton, σχολιάζοντας την τριών σελίδων επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο. Στην επιστολή του αυτή, χαρακτηρίζοντας τον Ομπάμα ως «γιό μας», ο Καντάφι απηύθυνε έκκληση στον αμερικανό πρόεδρο να τερματίσει έναν «άδικο πόλεμο κατά ενός μικρού λαού μιας αναπτυσσόμενης χώρας», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τους αντάρτες ως «μαχητές της al-Qaeda».

Σύμφωνα με τον Καντάφι, ο λαός του έχει πληγεί περισσότερο «ηθικά», παρά «υλικά».

Νωρίτερα, οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι έβαλλαν κατά της πόλης Misrata, την ώρα που γάλλος υπουργός δήλωνε πως οι αεροπορικές επιθέσεις τον ΝΑΤΟ στη Λιβύη κινδυνεύουν να «κολλήσουν».

Η Misrata, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, εξεγέρθηκε μαζί με άλλες πόλεις κατά της ηγεμονίας του Μουαμάρ Καντάφι στα μέσα Φεβρουαρίου και τώρα βρίσκεται υπό επίθεση από κυβερνητικά στρατεύματα.

Οι αντάρτες εκφράζουν οργή για την –κατ’ αυτούς- υποβάθμιση των επιχειρήσεων από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο των αεροπορικών επιθέσεων το ΝΑΤΟ. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Alain Juppe, δήλωσε πως οι δυνάμεις του Καντάφι το κάνουν δύσκολο για τους πιλότους της συμμαχίας να ξεχωρίζουν τα στρατεύματα από τους άμαχους, με το να βρίσκουν κάλυψη σε κατοικημένες περιοχές. «Η κατάσταση είναι θολή. Υπάρχει ρίσκο να κολλήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info, δήλωσε πως σύντομα θα θέσει το θέμα της τακτικής που ακολουθείται στον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως η κατάσταση στη Misrata «δεν μπορεί να συνεχιστεί». To NATO έχει κατηγορήσει τον Καντάφι ότι χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες για να δυσκολέψει την στοχοποίηση από τα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, πλήγμα στα οικονομικά των ανταρτών έφερε η κίνηση των δυνάμεων του Καντάφι να σταματήσουν την παραγωγή σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην ανατολική Λιβύη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών. Οι αντιφρονούντες θέλουν να αρχίσουν και πάλι οι εξαγωγές πετρελαίου προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για την εξέγερσή τους.

Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Misla και την Waha επλήγησαν την Τρίτη και την Τετάρτη από τον στρατό του Καντάφι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.

Χθες, πάντως, το νηολογημένο στη Λιβερία δεξαμενόπλοιο Equator σάλπαρε από τη Marsa el Hariga μεταφέροντας τις πρώτες ποσότητες αργού πετρελαίου που θέλουν να εξάγουν οι αντάρτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v