Λιβύη: Σκληρές μάχες σε Μισράτα, Αζνταμπίγια

Tη Μισράτα, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης πολιορκούν οι δυνάμεις του Μ. Καντάφι, ενώ οι αντικαθεστωτικοί, έχοντας και την εναέρια υποστήριξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ προβάλουν λυσσώδη αντίσταση.

Λιβύη: Σκληρές μάχες σε Μισράτα,  Αζνταμπίγια
Επίθεση κατά της Μισράτα, τρίτης μεγαλύτερης πόλη της Λιβύης εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Μ. Καντάφι, ενώ οι αντικαθεστωτικοί, έχοντας και την εναέρια υποστήριξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ (κατέστρεψε χθες και σήμερα πάνω από 20 τανκς) προβάλουν λυσσώδη αντίσταση, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μάχες στην βορειαφρικανική χώρα συνεχίζονται ακατάπαυστα και επικεντρώνονται πλέον στις πόλεις Μισράτα, Αζνταμπίγια και στη Μπρέγκα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η στρατιωτική κατάσταση φαίνεται να οδηγείται προσώρας σε σχετικό αδιέξοδο καθώς ούτε οι αντάρτες αλλά ούτε και ο Καντάφι διαθέτουν ισχυρές δυνάμεις ώστε να αποκτήσουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ένωσης ανέλαβε διπλωματική πρωτοβουλία και κατέφθασε στη Τρίπολη όπου θα έχει συνάντηση με το Μ. Καντάφι στη Τρίπολη και τους ηγέτες της εξέγερσης στη Βεγγάζη.

Εν τω μεταξύ χθες το NATΟ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το θάνατο τουλάχιστον 4 αντικαθεστωτικών από «φίλια πυρά» με το Γ.Γ. του Οργανισμού, Α. Ρασμούσεν, να δηλώνει άγνοια για τη χρήση αρμάτων μάχης και από τους αντάρτες, τονίζοντας παράλληλα πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή.

Τραυματισμένοι αντάρτες που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο δήλωσαν πως τα φορτηγά και τα τανκ τους επλήγησαν από αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ έξω από την Μπρέγκα. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα που οι αντάρτες κατηγορούν το ΝΑΤΟ ότι τους βομβάρδισε κατά λάθος. Στην προηγούμενη επίθεση έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα.

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγός Carter Ham, δήλωσε πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη με μια πιθανή διεθνή στρατιωτική δύναμη εδάφους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ιδανικό λόγω των αντιδράσεων που θα μπορούσαν να προκληθούν στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v